Закарпаття: На гірській Міжгірщині подбали про літній відпочинок школярів

Літній відпочинок та оздоровлення школярів Міжгірщини розпочалися 29 травня 2010 року. Відпочинкова та оздоровча кампанія забезпечувалися згідно із Законом України “Про оздоровлення та відпочинок дітей”, “Про оздоровлення та відпочинок дітей” (із змінами і доповненнями, внесеними Законом України від 21 травня 2009 року за №1401-VІ), “Про охорону дитинства”, наказу Міністерства освіти і науки України від 9.ІV. 2010 року за №299 “Про організацію літнього оздоровлення та відпочинку дітей у 2010 році”, наказу управління освіти і науки в Закарпатській області від 20.ІV. 2010 року за №313.
Цьогоріч літній час школярів чітко розмежували на відпочинок та оздоровлення. Зміни були викликані Законом України “Про оздоровлення та відпочинок дітей”, який набрав чинності з 1 січня 2009 року. Він розмежував ці два поняття, і відтоді відпочинок школярів повинен тривати мінімум 14, а оздоровлення — 21 день.

Закон України “Про оздоровлення та відпочинок дітей” у статті 24 “Фінансування послуг з оздоровлення та відпочинку дітей” дає роз’яснення, що за рахунок коштів державного бюджету фінансуються послуги з оздоровлення та відпочинку дітей з особливими фізичними та психічними потребами, дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування та безпритульних дітей, дітей-інвалідів, дітей ЧАЕС, дітей, які постраждали внаслідок стихійного лиха, техногенних аварій, катастроф, дітей з багатодітних і малозабезпечених сімей, дітей, які перебувають на диспансерному обліку, талановитих та обдарованих дітей, дітей працівників агропромислового комплексу та соціальної сфери села.

Підготовка до оздоровлення та відпочинку в ЗНЗ розпочалася вже з січня. Перед початком та в період відпочинково – оздоровчої кампанії членами комісії з оздоровлення та відпочинку здійснювалися обстеження закладів.

Відділ освіти РДА провів відповідну підготовчу роботу з забезпечення дитячих закладів новим посудом, миючими та дезинфікуючими засобами, медикаментами, вітамінами “С”. Завдяки своєчасній та якісній підготовці, оздоровча кампанія стартувала вчасно. Всього в районі різними формами оздоровлення та відпочинку протягом травня-червня охоплено 3037 дітей (51,9 проц.) від загальної їх кількості, віком від 7 до 16 років. З 1 по 21 червня в ДП “Санаторій “Верховина” оздоровлювались 20 дітей-сиріт та дітей, які позбавлені батьківського піклування.

Кожна школа провела необхідну роботу із залучення соціально-незахищених дітей оздоровленням та відпочинком, змістовним дозвіллям.

У таборах відпочинку працюють висококваліфіковані фахівці педагогічних колективів загальноосвітніх, позашкільних закладів, зокрема, 297 вихователів, студенти-практиканти із вищих навчальних закладів різних рівнів акредитації, 79 працівників обслуговуючого персоналу, 36 кухарів.

У період оздоровчо-відпочинкового сезону велика увага приділялась організації заходів з еколого-натуралістичного, науково-технічного, художньо-естетичного, фізкультурно-спортивного напрямків, проведенню екскурсій, подорожей, поїздок по визначних місцях Міжгірщини, Закарпаття, пропаганді здорового способу життя, залученню дітей до регулярних занять фізичною культурою та спортом.

Багаторічний досвід роботи таборів з денним перебуванням підтверджує необхідність їх організації у канікулярний час. Неодноразово зазначалось, що перебування в них дітей знижує загальні показники бездоглядності та безпритульності, забезпечує зайнятість школярів. При належній організації і творчому підході перебування дитини в такому таборі стає цікавим і незабутнім. Саме такий досвід продемонстрували організатори таборів при Міжгірській ЗОШ І-ІІІ ст. №1, Міжгірській СЗОШ І-ІІІ ст., Репинській ЗОШ І-ІІІ ст., Келечинській, Верхньобистрянській, Лопушнянській, Горбівській, Верхньостуденівській, Нижньостуденівській ЗОШ І-ІІ ст.

На базі трьох райцентрівських таборів відпочинку масово пройшло свято “Вірю в майбутнє твоє, Україно” з нагоди Дня захисту дітей, організоване відділом освіти РДА спільно з районною службою у справах дітей, відділом у справах сім’ї, молоді та спорту РДА.

У Син. Полянському дитячому таборі з денним перебуванням вихователі та бібліотекарі провели свято “Хай дзвенить дитячий безтурботний сміх”. Святкові заходи пройшли і в інших таборах: спортивно-розважаль-на програма “Карусель дитинства” (Негровецька ЗОШ І-ІІІ ст.), “Здрастуй, літо! Здрастуй, табір!” (Майданська та Торунська ЗОШ І-ІІІ ст.), “Хай дзвенить дитячий безтурботний сміх” (Мерешорська ЗОШ І-ІІ ст.), “Ми — юні таланти” (Розтоківська ЗОШ І-ІІ ст.), спортивні змагання “Дружимо зі спортом” (Синевирська ЗОШ І-ІІІ ст.), спортивне свято “Школярі — веселі діти” (Тюшківська ЗОШ І-ІІ ст.), “Тато, мама, я — дружна сім’я” (Міжгірська ЗОШ І-ІІ ст.), “Дитинство, дитинство — найкраща пора” (Лопушнянська ЗОШ І-ІІ ст.).

У Міжгірській СЗОШ І-ІІІ ст. та Келечинській ЗОШ І-ІІ ст. проведено Дні здоров’я, присвячені здоровому способу життя.

Цікаві заходи пройшли на базі РБДТ, райСЮН, районної дитячої бібліотеки ім. Гренджі-Донського, з учнями Міжгірської, Лозянських №1 та №2, Стригальнянської, Запереділянської та Вучківської ЗОШ І-ІІ ст.

У кінці табірної зміни в усіх закладах відпочинку святково пройшло закриття із урочистими підсумковими лінійками.

Літнє оздоровлення в районі продовжується. Попереду ще два місяці літніх канікул. Тож хочеться побажати юним міжгірцям цікавого, змістовного, приємного відпочинку, нових друзів і незабутніх яскравих вражень від літа.

Василь ПОБІГАЧ, головний спеціаліст відділу освіти РДА, “Верховина”