Націоналісти вимагають заборонити патріарху Кирилу в’їзд до України

Всеукраїнське об’єднання “Свобода” вимагає від президента Віктора Януковича оголосити патріарха Російської православної церкви Кирила персоною нон грата в Україні. З такою вимогою націоналісти організували пікет біля будівлі Адміністрації глави держави.
Активісти “Свободи” прийшли на акцію протесту з гаслами “Геть московського попа-колонізатора!”, “За Єдину Помісну Православну Церкву з центром у Києві!”, “Кіріл – патріарх за сталінсько-гебістським каноном!”, “Українське православ’я проти московського мракобісся!”, тощо.

“Враховуючи, що візити громадянина РФ Владіміра Ґундяєва (“патріарха Кіріла”) розпалюють національну і релігійну ворожнечу, ображають почуття мільйонів українців, принижують честь і гідність України, вимагаємо вжити заходів щодо недопущення зазначеним чужинцем порушень Конституції та законів України, а у випадку порушень Владіміром Ґундяєвим українського законодавства оголосити непроханого “гостя” персоною нон грата і видворити його за межі України”, – наголошується у зверненні “свободівців” до Януковича.

Мітингувальники також заявили, що “перебіг та підсумки двох попередніх візитів “патріарха Кіріла” переконливо свідчать, що його діяльність щодо України носить переважно політичний характер”. “Свої візити він використовує для того, щоб просувати розроблену ним, ворожу українській державності політичну концепцію “рускава міра”, в якому незалежній Україні немає місця. Для зміцнення своєї влади над Україною московські стратеги висувають ідеї створення в Києві постійної “патріаршої резиденції”, набуття Владіміром Ґундяєвим (“патріархом Кірілом”) громадянства України і проголошення його “Патріархом Московським, Київським і всієї Руси”, – обурилися націоналісти.

Також їхнє обурення викликало перейменування вулиці Мазепи в Києві на Лаврську, зроблене, на переконання представників “Свободи”, “московськими холуями…, щоб не дратувати цього чужинця українськими самостійницькими назвами на шляху до уявної “патріаршої резиденції”.

Крім того, представники “Свободи” звинуватили Кирила в тому, що під час попереднього візиту до України влітку 2009 року він “поводив себе не як духовна особа, а як спецкомісар Кремля. У своїх “проповідях”… брутально ображав релігійні почуття десятків мільйонів українських православних, які не є парафіянами московської церкви, та грозив усякими карами українській владі та громадянам за так званий “розкол”.

Нагадаємо, патріарх Кирило прибуде до України 20 липня. Його візит триватиме до 28 липня, за цей час глава РПЦ відвідає Одесу. Дніпропетровськ і Київ.

Останній візит Кирила до України був у лютому. Тоді предстоятель РПЦ благословив Віктора Януковича на президентство в Україні, до цього він приїздив влітку 2009 року.

Націоналісти та прихильники УПЦ Київського патріархату вже пообіцяли багатотисячні мітинги протесту проти приїзду Кирила.