Одинадцять підлітків із Ужгорода взяли участь у фестивалі дитячих будинків “Білі ночі” у Санкт-Петербурзі

Група вихованців Родинного будинку благодійного фонду «Нова сім’я» з 22 червня по 3 липня гостювали у місті над Невою — Санкт-Петербурзі. Одинадцять ужгородських підлітків віком 11—16 років взяли участь у фестивалі дитячих будинків «Білі ночі», де зуміли зачарувати хоровим та вокальним виступами, виконанням закарпатського фольклору і навіть отримати почесні дипломи від журі за вокал і народний танець.

А ще ансамбль «Нової сім’ї» отримав запрошення під час зимових канікул відвідати з концертами дитячі будинки Санкт-Петербургу і області.

Враженнями від цієї незабутньої поїздки директор Родинного будинку благодійного фонду «Нова сім’я» Валентина Червоноока поділилася у прес-центрі «Нове Закарпаття».

«Першого дня наші діти відвідали Ермітаж, де їх ознайомили з унікальною колекцією творів західноєвропейського мистецтва — живописом, скульптурою.

Ужгородські діти побачили твори Леонардо да Вінчі, Рембранта, Мікеланжело, Родена, а також античне мистецтво, культуру Сходу, російське мистецтво. За кілька годин перед нами промчали цілі епохи, величезні пласти світових культур. Двірцева площа, Невський проспект, Казанський собор, храм Спас на крові залишили в нас незабутні враження. Ми приклалися до мощів Іоана Кронштадського, побували в Лаврі Олександра Невського, Океанаріумі, Літньому саді, їздили в Петергоф, каталися катером по Неві та усім каналам Санкт-Петербургу. У Сіверському дитбудинку та в реабілітаційно-соціальному центрі наші діти виступили з концертами. Один день приурочили прибиранню Новодєвічьєго кладовища», — розповіла Валентина Червоноока.

Оскільки для участі у фестивалі «Білі ночі» потрібно було заплатити по 10 650 рублів за кожного учасника, а «Нова сім’я», звісно, таких коштів не має, то проживанням і харчуванням ужгородських дітей забезпечив Новодєвічий монастир, де їх тепло прийняла ігуменя Софія. Загалом поїздка стала можливою завдяки сприянню владики Федора і таким людям, як ігуменя Софія. «Нова сім’я» також висловлює подяку міському голові Ужгорода Сергію Ратушняку та депутатам Ужгородської міської ради Т. Омельченко, В. Мартину, М. Бадиді, П. Федаці, П. Харевичу, А. Федорішку, Ф. Брецку, С. Шолтесу, В. Цирику, Т. Метеньканич, о. Дмитрію.

Валентина Червоноока також розповіла, що діти із російських сиротинців мають право раз на рік безкоштовно відвідати будь-яку країну світу. В українських безбатченків доля більш сумна: так, протягом поточного року тільки двоє вихованців «Нової сім’ї» змогли відпочити у таборі під Севастополем, двоє у «Молодій гвардії» й на Рахівщині та наразі очікують на одну путівку до «Артеку». Якщо врахувати, що «Нова сім’я» об’єднує 187 дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, то літнім відпочинком і оздоровленням охоплено вкрай мало дітей.

Сlipnews.info