Мільйонер із США мукачівського “розливу” не проти придбати ще 40% акцій “Азоту”

Держава має намір приватизувати в поточному році 40% акцій Сєверодонецького об’єднання “Азот” – четвертого за величиною виробника міндобрив в країні. Експерти оцінюють ринкову вартість пакета, що продається в суму понад $ 100 млн. На їхню думку, найбільш вірогідним покупцем частки стане мажоритарний власник компанії IBE Trade Алекс Ровт.
Учора в газеті “Відомості приватизації” було оголошено, що список об’єктів, які підлягають приватизації в 2010 році, поповнився 13 активами. Це підприємства, в яких держава володіє від 7% до 99,66% акцій. Загальна номінальна вартість держакцій в цих підприємствах – 529 160 000 грн. У ФДМ заявили, що шукають всілякі шляхи виконання плану приватизації на 2010 рік. “У фонді практично щотижня проводяться наради, на яких обговорюються питання, яким чином виконати план”, – пояснили у ФДМ своє рішення. Нагадаємо, в I півріччя ФДМ виручив від приватизації держмайна лише 244 160 000 грн при плані на поточний рік на рівні 10 млрд грн.

Найбільш привабливим активом з оголошених вчора фондом вважаються 40% акцій ЗАТ “Сєвєродонецьке об’єднання ‘Азот'” – четвертий за обсягом виробник міндобрив України. За даними Мінпромполітики, в I півріччі завод виробив 266 тис. т аміаку, 215,3 тис. т карбаміду і 261,4 тис. т аміачної селітри. ЗАТ “Сєвєродонецьке об’єднання ‘Азот'” створено в 2004 році Фондом держмайна і компанією Worldwide Chemical LLC – дочірньою структурою IBE Trade Corp. ФДМ вніс в ЗАТ основні активи держпідприємства “Севередонецкое об’єднання ‘Азот'” і отримав 40% акцій у спільному підприємстві, а Worldwide Chemical зобов’язалася внести $ 120 млн, отримавши 60% акцій. За даними учасників ринку, в числі власників IBE Trade Corp. підприємець Алекс Ровт, Олексій Кунченко і Микола Ольшанський.

Олексій Кунченко повідомив що приватні акціонери “Азоту” готові розглянути можливість взяти участь у покупці 40% держакцій заводу. “Так як на продаж виставляється частка в ЗАТ, за українським законодавством Worldwide Chemical має пріоритетне право на її купівлю”, – уточнив він.

Номінальна вартість 40% акцій “Азоту” – 422 680 000 грн. Але за оцінками галузевих аналітиків, ринкова ціна пакету – понад $ 100 млн. “З огляду на приблизно однакові потужності сєверодонецького ‘Азоту’ і концерну ‘Стірол’, а також схожу зовнішньоекономічну діяльність підприємств, його реальну вартість можна розрахувати виходячи з поточної ринкової капіталізацію останнього”, – говорить аналітик ІК Dragon Capital Тамара Левченко. Крім того, обидва підприємства орієнтовані на експорт: на внутрішньому ринку України реалізується всього близько 30% виробленої продукції, а близько 70% – експортується. За оцінками аналітика ІК Concorde Capital Руслана Патлавського, виходячи з мультиплікатора EV / S (вартість компанії до продажів) в 2009 році “Стіролу” – 0,8, 40% акцій сєверодонецького “Азоту” можуть коштувати $ 100-110 млн.

Начальник аналітичного відділу UFC Capital Володимир Ланда вважає, що зараз час для продажу 40% акцій Сєверодонецького “Азоту” не можна назвати вдалим. “Кон’юнктура ринку азотних міндобрив зараз несприятлива, і українські виробники заробляю лише 7-10% валової маржі. Для порівняння російські колеги заробляють близько 50-70% валової маржі від продажів аміаку і карбаміду”, – говорить пані Левченко. На її думку, з огляду на той факт, що IBE Trade Corp. вже контролює 60% акцій сєверодонецького “Азоту”, навряд чи комусь іншому буде цікава держчастка.

Коммерсант