Закарпатська наркомафія оцінила людське життя у два літри марихуани

У Берегівському районі, що на Закарпатті,  хтось наполегливо шукає покупців для збуту марихуани. Така оперативна інформація надійшла до працівників місцевого  районного відділу боротьби з організованою злочинністю ГУМВС України в Закарпатській області. Керівник підрозділу Мирослав Голіш доручив підлеглим ретельно перевірити цей факт.

Після низки проведених відповідних заходів інформація знайшла своє підтвердження. Навіть більше — під своєрідним міліцейським «ковпаком» опинилася родина у с. Запсонь. Зокрема, правоохоронцям стало відомо, що 65-річний Іштван, його син та невістка періодично  знаходять покупців і в обумовленому місці «збувають» їм канабіс. За склянку «трави» сімейний підряд отримував щоразу по  200 гривень. З продавцями зазвичай мали справу дрібні розповсюджувачі, котрі купували по 5 склянок марихуани.  «Убозівці» кожен такий  факт збуту ретельно фіксували.

До слова, глава сім’ї Іштван був досить непростий чоловік. Свого часу за скоєння крадіжок він відбував покарання у місцях не вельми віддалених. Чоловік  характеризувався у селі  крутим  норовом. Про таких ще кажуть – нарваний. Після чергової реалізації марихуани працівники ВБОЗу довідалися, що в розмові з одним із клієнтів Іштван попросив  допомогти «прибрати»  одного з жителів сусіднього села. За словами замовника, причина  також виявилася досить цікавою. Свого часу Іштван мав 57-річну приятельку, з котрою «крутив роман». Згодом  та жіночка пов’язала свою долю з 60-річним чоловіком із сусіднього села.  Ця обставина неабияк вразила торговця наркотиками. Не тямлячи себе від люті  через  «зраду», він  вирішив  повернути собі подругу будь-якою ціною, але у голову цього типа не прийшло нічого кращого,  як  фізично знищити її співмешканця. Тоді, міркував Іштван, жінка повинна була б  повернутися до нього. Словом, за серйозну «послугу»,  він  пообіцяв віддячитися двома літрами марихуани. Пообіцяв навіть  дати зверху ще  200 гривень. Однак на  підтвердження факту вбивства виконавець мав  принести фотографію, що засвідчувала б виконання вироку, а ще йому належало відібрати авто «клієнта».

Не знати, чи здійснився б цей  підступний задум,  якби про чорні наміри торговця наркотиками не довідалися «убозівці». Найперше, керівник УБОЗ ГУМВС України в Закарпатській області Іван Немеш поставив завдання: зберегти життя людині. І, звісно, затримати на гарячому всю злочинну групу. Оперативники розробили детальний план  знешкодження злочинної зграї, залучили бійців спецпідрозділу «Сокіл».

…В обумовлений час клієнт приїхав до Іштвана, який повідомив, мовляв: завдання виконано. Навіть показав фото на «мобілці» із  закривавленою жертвою. От тільки бідкався, що  автомобіль  не вдалося забрати.  Тоді Іштван, як і домовлялися, передав виконавцю два літри канабісу за виконану роботу.  І тут їх оточили працівниками закарпастького УБОЗу. Оперативники вилучили у підозрюваного майже кілограм марихуани. Удома Іштван, як з’ясувалося, зберігав ще  півкілограма канабісу та дві мисливські незареєстровані рушниці.

У торгівлі марихуаною затриманий  зізнався повністю. Розповів, що коноплі вирощував на плантації, правда,  виросло всього 30 стебел, з яких сім’я зібрала  мішок листя. Зілля  висушили й поділили між собою для подальшої реалізації. Правоохоронці встановили:  сімейний підряд продав канабісу на 7 тисяч гривень. Однак оперативники не виключають, що насправді торговці продали набагато більше,  цю обставину належить встановити слідству. Факт замовного убивства Іштван заперечує. Мовляв,  тільки наказав,  аби того чоловіка покалічили, але  не  вбивали. Однак  міліціонери мають неспростовні докази, які явно свідчать не на користь Іштвана.

– За цими фактами порушено кримінальну справу,  – розповідає перший заступник начальника ГУМВС — начальник УБОЗ Іван Немеш. – Наразі проводяться експертизи вилучених наркотиків та зброї. В активі Іштвана: цілий «букет» злочинів —  зберігання та збут наркотичних препаратів, підпільна плантація з вирощування конопель,  замах на замовне убивство. За ці діяння підозрюваному «світить» довічне ув’язнення. Всі обставини  цієї непростої справи зараз вивчають слідчі.

Іван ЛАДЖУН,ВЗГ ГУМВС України в Закарпатській області