Закарпаття: На Міжгірщині з початку літа вже відпочили 3017 школярів

З 29 травня 2010 року стартувала літня оздоровча кампанія для дітей Міжгірщини. З цього приводу наша розмова з начальником відділу у справах сім’ї, молоді та спорту РДА Тетяною ГОРОВОЮ.
— Тетяно Федорівно, як пройшло літнє оздоровлення з денним перебуванням дітей при ЗОШ району?

— Питання літнього оздоровлення та відпочинку дітей не залишається поза увагою районної державної адміністрації. Головою РДА видано розпорядження від 23.Х.2009 р. за № 425 “Про підготовку до проведення літньої оздоровчої кампанії для дітей району у 2010 році за підсумками літнього оздоровлення та відпочинку дітей 2009 року”, яким затверджено відповідні районні заходи та утворено робочу групу з координації роботи у цьому напрямку. Дане питання розглядалося на колегії райдержадміністрації у квітні ц.р., за результатами якої головою РДА видано конкретні доручення, при цьому особлива увага зосереджена на дотримання норм та правил пожежної безпеки, санітарного законодавства у таборах з денним перебуванням.

У травні-червні ц.р. відділом у справах сім’ї, молоді та спорту РДА спільно з відділом освіти РДА, районним відділом ГУМНС України в Закарпатській області та районною санепідемстанцією проведено комплексні перевірки та вивчено стан готовності всіх 35 дитячих закладів відпочинку — таборів з денним перебуванням, які функціонували на базі ЗОШ району. Хочеться висловити вдячність працівникам районної СЕС та РВ ГУМНС України в Закарпатській області з приводу їх лояльного ставлення та розуміння щодо відкриття таборів з денним перебуванням. Ними взято під особистий контроль питання з недопущення надзвичайних ситуацій під час літнього оздоровлення та відпочинку дітей в районі.

Також варто відзначити позитивну роботу керівників таборів Келечинської, Міжгірської, В. Бистрянської, Н. Студенівської, В. Студенівської, Горбівської, Вучківської, Запереділянської, Стригальнянської, Ізківської, Річківської, Тюшківської, Лопушнянської, Присліпської, Розтоківської, Подобовецької, Соймівської, Лозянських №1 та №2, Мерешорської ЗОШ І-ІІ ст., Міжгірських №1 та №2, Репинської, Колочавських №1 та №2, Майданської, Новоселицької, Син. Полянської, Негровецької, Синевирської, Торунської ЗОШ І-ІІІ ст.

На сьогодні у ТзДП протягом двох змін відпочили 3017 школярів за рахунок коштів районного бюджету. Крім того, відділом освіти для 20 дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування, та дітей з прийомних сімей організовано оздоровлення на базі ДП “Санаторій “Верховина” за рахунок коштів районного бюджету.

21 та 28 травня 2010 року за участі заступника голови РДА М. Тимощука, відповідних структурних підрозділів райдержадміністрації та директора Міжгірського регіонального відділення Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності В. Мишанича відбулися наради з керівниками тих підприємств, організацій та установ району, які не входять у систему профспілок, а також з керівниками профспілкових організацій району на предмет оздоровлення та відпочинку дітей їхніх працівників, зокрема, щодо закупівлі оздоровчих та відпочинкових послуг (путівок). Станом на 1.VII.2010 р. по лінії Міжгірського регіонального відділення ФССзТВП, а також підприємств, організацій та установ району придбано 36 путівок (санаторій “Човен”, ДЗОВ “Гармонія”, ДЗОВ “Примор’є”, дитяча школа мистецтв “Чинадієво”).

Спільно з відділом охорони здоров’я РДА проводиться відповідна робота з організації оздоровлення дітей диспансерного обліку в санаторіях “Малятко” та “Човен”. На сьогодні відділом охорони здоров’я опрацьовується питання про оздоровлення дітей у цих санаторіях протягом року, особливо у санаторії “Малятко”, про що буде додатково поінформовано громадськість.

Відділом у справах сім’ї, молоді та спорту РДА на сьогодні направлено на оздоровлення та відпочинок дітей до МДЦ “Артек”, УДЦ “Молода гвардія”, ДЗОВ “Зоряний берег” (АР Крим), ДОТ “Смерековий камінь” (Іршавський район).

Звичайно, ми і надалі проводитимемо роботу відносно відпочинку та оздоровлення дітей в області та поза її межами за рахунок коштів державного та обласного бюджетів, згідно із розподілом путівок управлінням у справах молоді та спорту облдержадміністрації.

— Що можете сказати з приводу оздоровлення та відпочинку дітей у МДЦ “Артек” та УДЦ “Молода гвардія”?

Відповідно до постанови КМУ від 4.ІІ.2009 р. за № 71 “Про затвердження Порядку використання коштів, передбачених у державному бюджеті для організації оздоровлення та відпочинку дітей у дитячих центрах “Артек” і “Молода гвардія”, Мініс-терством України у справах сім’ї, молоді та спорту затверджені Положення про порядок направлення дітей для оздоровлення та відпочинку до МДЦ “Артек” та УДЦ “Молода гвардія” за рахунок бюджетних коштів.

Згідно із положеннями, до МДЦ “Артек” направляються діти віком: у період з жовтня до квітня — від 10 до 16 років, а в період з травня до вересня — від 9 до 16 років, допускаються діти віком від 8 до 17 років, якщо про це зазначено у відповідному наказі Міністерства України у справах сім’ї, молоді та спорту. До УДЦ “Молода гвардія” направляються діти віком: у період з вересня до середини травня — від 8 до 16 років; у період з середини травня до вересня — від 7 до 16 років. Допускаються діти віком 16-17 років, якщо про це зазначено у відповідному наказі Міністерства України у справах сім’ї, молоді та спорту.

— Хто має право на безоплатні путівки?

— Безоплатні путівки надаються: дітям-сиротам; дітям, позбавленим батьківського піклування; дітям-інвалідам за відсутності медичних протипоказань та здатним до самообслуговування; дітям, які постраждали внаслідок стихійного лиха, техногенних аварій, катастроф; дітям із малозабезпечених сімей, сім’ї яких відповідно до законодавства одержують державну соціальну допомогу малозабезпеченим сім’ям, у тому числі дітям із багатодітних сімей; дітям, батьки яких загинули від нещасних випадків на виробництві або під час виконання службових обов’язків; дітям, які перебувають на диспансерному обліку; талановитим та обдарованим дітям — переможцям міжнародних, всеукраїнських олімпіад, конкурсів, фестивалів, змагань, спартакіад; дитячим творчим колективам або спортивним командам.

— Хто може отримати путівки з частковою оплатою?

— Путівки з частковою оплатою у розмірі 20-30 відсотків її вартості надаються дітям із багатодітних сімей, які не одержують державну соціальну допомогу малозабезпеченим сім’ям; дітям, які є лідерами дитячих громадських організацій, при цьому середньомісячний сукупний дохід сімей, у яких виховуються діти зазначеної категорії, не повинен перевищувати прожиткового мінімуму для сім’ї, встановленого чинним законодавством; талановитим та обдарованим дітям — переможцям обласних, міських олімпіад, конкурсів, фестивалів, змагань, спартакіад; дитячим творчим колективам та спортивним командам; відмінникам навчання, при цьому середньомісячний сукупний дохід сімей, у яких виховуються діти зазначеної категорії, не повинен перевищувати прожиткового мінімуму для сім’ї, встановленого чинним законодавством.

Путівки з частковою оплатою у розмірі 50 відсотків її вартості можуть отримати талановиті та обдаровані діти — переможці районних олімпіад, конкурсів, фестивалів, змагань, спартакіад; дитячі творчі колективи та спортивні команди; відмінники навчання; діти, які є лідерами дитячих громадських організацій.

У разі відсутності безоплатних путівок на бажання батьків (осіб, які їх замінюють) дитина пільгової категорії, яка має право на отримання безоплатної путівки, може отримати путівку з частковою оплатою вартості.

Нами проведений аналіз направлення дітей району до цих дитячих здравниць протягом 2006-2010 років. Зокрема, в МДЦ “Артек” були направлені діти: у 2006 році — 1, у 2007 році — 2, у 2008 році — 1, у 2009 році — 15, у 2010 році станом на 12 липня — 35 дітей. В УДЦ “Молода гвардія” у 2007 році поїхали 3 дітей, у 2008 році — 8, у 2009 році — 5, у 2010 році станом на 12 липня — 5. Цей аналіз свідчить про значне покращення ситуації у 2010 році порівняно з минулими роками щодо виділення путівок. Крім того, у порівнянні з минулими роками у 2010 р. путівки надаються з січня ц.р. щомісяця.

З цього приводу хочеться зазначити наступний факт. Щороку наш відділ формує банк даних дітей, які мають бажання відпочити в МДЦ “Артек” та УДЦ “Молода гвардія”, відповідно до затверджених Положенням категорій для подальшого формування заявки. Тут варто звернути увагу заявників на завчасне звернення з цього приводу. До речі, відпочинок у січні-квітні та вересні-грудні є не менш цікавим, якісним та змістовним, ніж у травні-серпні. Тому до кінця року ще чимало дітей мають змогу відпочити у цих здравницях.

Заявки приймаємо навіть у телефонному режимі. Якщо заявники завчасно будуть звертатися до нашого відділу, то робота у цьому плані набуде більш оперативного та якісного масштабу.

Часом серед громадськості мова йде про те, що з року в рік у дитячих центрах “Артек” та “Молода гвардія” відпочивають одні й ті ж діти. Хочу пояснити, що згідно із пунктом 2.3 Положень про порядок направлення дітей для оздоровлення та відпочинку до МДЦ “Артек” та УДЦ “Молода гвардія” за рахунок бюджетних коштів, направлення дітей пільгових категорій здійснюється відповідно до цього Положення з урахуванням того, що за рахунок бюджетних коштів дитина має право на забезпечення путівкою до цих закладів один раз на рік за умови, що така путівка не надавалась їй у поточному році за рахунок коштів місцевих бюджетів. Тобто, наприклад, дитина з багатодітної сім’ї, відмінник навчання або дитина іншої пільгової категорії має право на щорічний відпочинок у цих чи інших дитячих закладах оздоровлення та відпочинку.

Про подальший хід, підсумки літнього оздоровлення та відпочинку дітей 2010 року ми поінформуємо громадськість у вересні ц.р.

Розмову вела Марія РУБЕЦЬ, “Верховина”