Регіональний філіал Національного інституту стратегічних досліджень в Ужгороді провів Міжнародний Літній Університет для студентства та молоді

Регіональний філіал Національного інституту стратегічних досліджень в м. Ужгороді (С. Мітряєва) та Дослідницький центр Словацької асоціації зовнішньої політики (А. Дулєба) та його Регіональне відділення в м. Пряшів (В. Бенч) ініціювали та провели Міжнародний Літній Університет для студентства та молоді на тему: „Східна політика ЄС: сусідство, ідентичність, безпека” 11-17 липня ц.р. в м. Пряшів. Даний захід є частиною проекту „Українсько-словацький дослідний та навчальний центр – SUREC”, метою якого є ініціювання постійної науково-дослідницького дискурсу, регулярного політичного діалогу та обміну досвідом між Україною та Словаччиною в таких сферах як європейська інтеграція, безпека, лібералізація візового режиму,  проведення економічних, соціальних реформ, транскордонне співробітництво, розвиток громадянського суспільства, тощо.

Основна мета Літнього Університету –  обмін знаннями та «know-how» з актуальних питань міжнародних відносин  між провідними експертами і молодими науковцями України та Словаччини, а також встановлення наукових зв’язків, які сприятимуть подальшому особистісному зростанню та загалом науковому співробітництву між Україною та Словаччиною.

В Літньому Університеті взяли участь  аспіранти та студенти 4-5 курсів факультетів міжнародних відносин вищих навчальних закладів України (Закарпатський Державний університет, Ужгородський Національний університет, Київський Національний університет ім. Т.Г. Шевченка, Волинський Національний університет ім. Лесі Українки) та Словаччини (Пряшівський університет, Університет ім. Я. А. Коменського в м. Братислава).

Під час навчання учасники Літнього Університету з України і Словаччини мали можливість прослухати серію лекцій та долучитися до дискусій з провідними експертами Словацької асоціації зовнішньої політики, Регіонального філіалу Національного інституту стратегічних досліджень в    м. Ужгороді, Міжнародного Вишеградського фонду та представниками аналітичних установ країн Вишеградської четвірки.

Так, під час лекції Вдадіміра Більчіка (експерт Словацької асоціації зовнішньої політики), студенти ознайомились з історією створення ЄС, особливостями функціонування його основних структур. Александр Дулєба (директор Словацької асоціації зовнішньої політики) присвятив свою лекцію особливостям функціонування інструменту „Східне партнерство” та основним стратегіям безпеки в Східній Європі і ЄС в цілому. Лекція Андраша Раца (експерт Національного інституту оборони ім. М. Зріні) стосувалась питань міграції в Європі та актуальних проблем, які пов’язані з цим процесом, Лінди Капустової-Хелбієхової (заступник директора міжнародного Вишеградського фонду) – грантових програм та студентських стипендій від Вишеградського фонду, Світлани Мітряєвої (директор Регіонального філіалу НІСД в м. Ужгороді) –  інструментів, актуальних проблем, перспектив лібералізації візового режиму між Європейським  Союзом та Україною.

Нагадаємо, що Літній Університет є частиною широкомасштабного проекту Регіонального Філіалу НІСД в м. Ужгороді та Словацької асоціації зовнішньої політики, який залучає до співробітництва різноманітні верстви населення та установи та організації по обидва боку кордону, створюючи у прикордонні зону безпеки, стабільності та співробітництва. Досвід, який словацька сторона передає Україні в рамках конференцій, семінарів, тренінгів та літніх університетів для молоді є безцінним, адже Словаччина – приклад країни-сусіда, яка успішно і швидко досягла необхідних критеріїв для набуття членства в європейських інституціях.

zakarpatpost.net