На Закарпатті середня врожайність зернових культур становить 27 центнерів на круг

У вівторок, 20 липня, під головуванням Віце-прем’єр-міністра України Віктора Слаути відбулася селекторна нарада з питань функціонування ринку зерна у 2010/2011 маркетинговому році та стану проведення збиральних робіт.
Нашу область на нараді представляли заступник голови облдержадміністрації Віктор Феєр та керівники профільних управлінь, структурних підрозділів облдержадміністрації.

Зазначалося, що в області у всіх категоріях господарств цьогоріч збиратимуть 40,3 тис. га ранніх зернових колоскових культур. Для цього планується задіяти 454 зернозбиральних комбайнів. Техніка забезпечена паливно-мастильними матеріалами на сто відсотків.

На 19 липня по всіх категоріях господарств уже скошено 14,5 тис. га, що становить 36% до загальної площі збирання, намолочено 39,1 тис. тонн зерна, середня врожайність становить 27 центнерів на круг.

Особливістю збирання ранніх зернових цьогоріч є зниження врожайності через несприятливі погодні умови. Надмірна кількість опадів призвела до значного перезволоження ґрунту. Відтак у п’ятьох районах краю було підтоплено понад 12 тис. га угідь. Це, в свою чергу, унеможливило проведення відповідних технологічних дій із захисту культур від шкідників та хвороб.
Згідно з актами обстеження підтверджено загибель посівів на площі 6,25 тис. га. Загальна сума збитків становить 19,4 млн. гривень. 5,3 тис. га із загальної площі пошкоджених посівів – зернові, – констатували учасники наради.

В області валове виробництво зерна очікується в межах 290 тис. тонн, що на 15 тис. тонн нижче прогнозу.

Говорячи про збалансування внутрішнього ринку зерна, недопущення його обвалу у період масового збирання врожаю, Міністр аграрної політики України Микола Присяжнюк відзначив, що слід забезпечити на належному рівні експорт зернових культур, а також провадити активні дії на ринку, насамперед державних операторів – Аграрного фонду, ДАК “Хліб України” та Держматрезерву.

Управління інформації та зв’язків із громадськістю Закарпатської облдержадміністрації