Населення Закарпатття масово вирощує мак на своїх присадибних ділянках

Здавалося б, літо – пора відпусток і чимало людей виїжджають за межі області відпочивати. Та є окрема категорія людей, котрі в цю гарячу пору активно починають свій бізнес, котрий, як правило, межує з криміналом. Деякі, наприклад, непомітно вирощують посіви маку та коноплі, щоб потім вигідно продати наркокур’єрам.

Не зупиняє порушників і той факт, що згідно з минулорічними змінами в законодавстві кримінальна відповідальність настає за 10 стебел вирощеної коноплі чи сто стебел маку. Тому, як свідчать факти, у працівників міліції вистачає роботи. Зрештою, проведення операції під умовною назвою “Мак-2010” показало, що заробити на людській біді є чимало бажаючих.

Під час рейду, котрий проводили працівники карного розшуку, кримінальної міліції у справах дітей, дільничних інспекторів та слідчого відділення ГУ МВС України в Закарпатській області на Свалявщині у поле зору потрапила присадибна ділянка жительки с. Голубине 37-річної Наталії. Тут було насіяно чимало маку. У ході огляду міліціонери виявили та вилучили 420 стебел снодійного маку. Отож ґаздиня матиме досить неприємну розмову з правоохоронцями.

У ході відпрацювання в Ужгороді дільничні інспектори в під”їзді багатоповерхівки затримали 20-річного Євгена, у котрого виявили та вилучили марихуану. Але це лише виявилося квіточками. Під час огляду помешкання хлопця працівники міліції знайшли та вилучили ще 8 стебел коноплі та 26 засушених листочків канабісу. Звісно не для маринування тримав це молодик. Наразі проводиться розстеження цих фактів.

Вечірньої пори працівники відділу боротьби з незаконним обігом наркотиків Закарпатського ГУ МВС поблизу одного з барів затримали для перевірки 25-річного Олега, у котрого під час огляду виявили та вилучили 50 грамів марихуани. Наразі молодикові доведеться розповідати, з якою метою він тримав у себе дурман-зілля.

У поле зору рахівських правоохоронців потрапила 59-річна жителька с. Лазещина, котра на присадибній ділянці культивувала 350 рослин снодійного маку. Наркосировину вилучено, а господині доведеться пояснювати для яких кримінальних пиріжків вона вирощувала мак. Під час проведення рейду перечинські оперативники також виявили посіви маку в с. Т.Ремета. Тут 60-річна Марія потайки вирощувала 271 стебло снодійного маку. Кримінальний ужинок вирішила зібрати й 77-річна Гафія з Іршавщині. Бабця потай від людського ока культивувала тут 235 рослин маку. та дільничні, котрі проводили рейд, виявили та вилучили маковиння.

Усіх зловмисників притягають до кримінальної відповідальності.

Іван Ладжун, ВЗГ ГУ МВС України в Закарпатській області