В Одесі патріарха Кирила зустріли транспарантами: “Вітаємо патріарха від народу Малоросії”

Патріарха Московського і всієї Русі Кирила одразу після прибуття в Україну біля будівлі Одеського аеропорту зустрів мітинг проросійськи налаштованих активістів.

Біля будівлі аеропорту зібралося близько 50 членів Прогресивної соціалістичної партії України, які прибули, щоб висловити свою підтримку православній церкві і особисто патріархові.
Активісти стояли з транспарантами з гаслами: “Через православну єдність до союзу Росії, України та Білорусі”, “Не мечем, але словом Божим захисти слов’ян від НАТО” і “Вітаємо патріарха від народу Малоросії”.

В Одесі московський патріарх Кирило пройшов по викладеній папороттю і бутонами троянд доріжці (так званою “архієпископською”) в собор на честь ікони Божої Матері “Живоносне Джерело”. Траву, по якій пройшовся патріарх, віряни забрали собі.
У храмі Кирило звернувся з короткою промовою, в якій зауважив, що Одеса з часу його минулого візиту сюди сильно змінилася. “Головне – повстав з попелу великий собор”, – сказав він.

Патріарх подарував храму ікону Діви Марії в срібному оздобленні і пообіцяв, що кожен бажаючий зможе отримати маленьку іконку Касперівської Божої Матері, освячену ним особисто. Закінчивши виступ, Кирило віддалився разом з митрополитом Київським Володимиром і главою Одеської єпархії Агафангелом у свою резиденцію.

Віруючі тим часом кинулися збирати стебла папороті, на які ступав патріарх.
“На них перенеслася частка його святості. Я буду зберігати папороть у будинку, навіть коли він засохне, передам своїм онукам як святиню”, – зауважила одна прихожанка з Росії. “А я чай заварю”, – зізналася інша.

Як відомо, 20 липня патріарх розпочав візит до України. Візит триватиме дев’ять днів і буде включати три міста – Одесу, Дніпропетровськ і Київ.

Глава Російської православної церкви планує взяти участь у засіданні Священного Синоду в Києво-Печерській лаврі, освятити одеський Спасо-Преображенський собор та закласти капсулу у фундамент храму на території заводу “Південмаш” в Дніпропетровську.
На засіданні Священного Синоду РПЦ в Києві патріарх Кирило планує підняти тему подолання розколу православ’я в Україні.
За минулий рік це вже третій візит Кирила в Україну. Востаннє Московський патріарх був у Києві на інавгурації президента Януковича.
Зазначимо, що Українська православна церква Київського патріархату вважає візит Кирила в Україну політичним. Націоналісти та прихильники УПЦ Київського патріархату вже пообіцяли багатотисячні мітинги протесту проти приїзду Кирила.

ТСН