“Сильну Україну” представив в Ужгороді відомий український політолог Кость Бондаренко

22 липня в Ужгородському прес-клубі відбулася прес-конференція відомого політолога Костянтина Бондаренко, заступника голови партії «Сильна Україна» Сергія Тігіпка.  Костянтин Бондаренко розповів, що з офіційними візитами, представляючи «Сильну Україну», побував уже в 14 областях України — з «інспекційною» метою, для ознайомлення із ситуацією на місцях.
«Вибори до місцевих рад є важливим моментом для «Сильної України», адже символізуватимуть свого роду бойове хрещення для партії, яка вперше братиме участь у виборчій кампанії. Від результату залежатиме структурування осередків, подальша діяльність усієї партії», — сказав політолог. Він також повідомив, що, ознайомившись із діяльністю Закарпатської обласної організації партії «Сильна Україна», залишився задоволеним роботою партійців. За його словами, обласна організація є однією з найбільш активних серед інших осередків України. На Закарпатті до лав партії вступили вже понад 2,5 тисячі осіб, а це 6-ий показник серед інших партійних організацій. «Більше членів партії є лише у Донецькій, Луганській Харківській, Дніпропетровській областях та Києві, отже робота на Закарпатті справді проводиться серйозна. Загалом партія «Сильна Україна» не має централізованого фінансування, як і жорсткого диктату центру. Кожна обласна організація є автономною щодо організації роботи. Ми довіряємо осередкам, а показники Закарпатської облорганізації дають ще більше підстав для цього».
Костянтин Бондаренко розповів також, що в Ужгороді зустрівся з активом обласної організації, представниками районних осередків, з якими спілкувався упродовж 2 годин, взяв участь у жвавій дискусії та відповів на численні запитання. «Люди не просто слухали, а задавали гострі питання, я побачив, що закарпатські члени партії не байдужі і хочуть змін, вони прийшли до партії не з кон’юнктурних міркувань», — зробив висновок політолог.
Щодо проекту нового закону про вибори, Бондаренко наголосив, що «Сильна Україна» візьме участь у місцевій виборчій кампанії, адже навіть у разі прийняття закону термін реєстрації менший за 365 днів мають лише організації в Чопі, Воловецькому і Свалявському районах. «На цих виборах партія покаже непогані показники, на це націлюємо наше членство», — наголосив доповідач.
Він також спростував 2 міфи, що побутують у медіапросторі: ніби рейтинг Сергія Тігіпка зменшився після рішення працювати в уряді і нібито він припинить розбудову свого політичного проекту. «Ми спокійно реагуємо на поширення таких міфів та замовних неправдивих публікацій, оскільки про нас згадують, навіть витрачають кошти на такі матеріали, а це теж свідчення серйозності нашої позиції. Інакше недобросовісні конкуренти не витрачали б на грошей», — сказав К. Бондаренко, продемонструвавши публікації в закарпатських газетах, текст яких повторює публіці в ЗМІ інших областей і, відповідно, за його словами оплачується централізовано.
«Іншим міфом є відставка Сергія Тігіпка. Але він націлений на роботу, адже ішов в уряд, щоб втілювати свою передвиборчу програму. Керівники держави та уряду пообіцяли надати можливість втілювати заплановані реформи, наразі ця умова виконується, тому для нього нема підстав іти у відставку», — зауважив Кость Бондаренко.
Виборча кампанія для «Сильної України», за словами доповідача, складатиметься з двох етапів. Спочатку — праймеріз. Це новаторська для України система, що визначатиме людей, які гідно представлятимуть партію. Праймеріз відбуватимуться відкрито, із залученням усіх охочих громадян, щоб прозоро сформувати виборчі списки.  Другий етап — власне вибори. І третій, неформальний — представлення партійців у структурах влади, за яких партія нестиме відповідальність.
К. Бондаренко пояснив причини власного рішення йти у політику: «Для політолога це питання часу і досвіду. Адже можна збоку оцінювати, критикувати, а можна самому спробувати зробити щось власноруч. Я був занурений у політику і як сторонній спостерігач, і як людина, яка консультувала багато політиків. Довгий час вважав, що не піду у публічну політику. Але після того, як Сергій Тігіпко пішов в уряд, у березні цього року ми зустрілися, він запропонував мені стати заступником у партії, після роздумів понад півтора місяці, я дав згоду і працюю у політичній силі. Із існуючих сьогодні в Україні понад 180 партій це єдина, з якій мені не соромно співпрацювати».
«Сильна Україна» — одна з наймолодших політичних сил, але сповнена рішучості брати участь у виборчій кампанії і перемагати» — сказав К. Бондаренко.