Закарпатський фестиваль “Яроцькі ярилки” витримав випробування рекордною 40-градусною спекою

Талісманом фестивалю “Яроцькі ярилки” на Закарпатті став п’ятиметровий Чампало. А сам фестиваль, що проходив у селі неподалік Ужгорода, витримав випробування рекордною 40-градусною спекою.
“Я навіть сам не знаю, як вдалося провести цей фестиваль: на дворі стояла вбивча спека до 40 градусів, душ приймав по п”ять разів на день, – каже один з організаторів  розрекламованого фестивалю “Яроцькі Ярилки” Сергій Степчук. – Однак ми витримали і ті, хто таки приїхав, вважаю, що не пожалкував – відривалися на повну до ранку!”

Через рекордну спеку на Закарпатті фестиваль справді був під загрозою зриву. Але, тим не менше, свято відбулося. Багато ужгородців, а село Ярок знаходиться практично на околиці обласного центру, приїхали під вечір, багато хто разом з дітьми.

Впродовж двох вихідних днів на фестивалі  виступали професійні та аматорські  колективи з усього Закарпаття. Ввечері відбувалися рок-концерти – публіку розважали музичні гурти різних напрямків та жанрів – Текіла бенд, Doping, Пап  блюз-бенд, Soukrest. Вдень проходив ярмарок,  ігри, забави та дегустації вина та народних страв.

Цього року у рамках свята провели також мистецький перформанс – “Чампало Фест”.  Ужгородські  художники створили п’ятиметрову скульптурну композицію, який зобразив талісман фестивалю на імя Чампало. Їх підтримали ковалі, які викували різноманітне оздоблення та встановили поруч.

“Основна наша мета – це створення навколо сіл Ярок та Стрипа туристичної інфраструктури, – каже Сергій Степчук. – Принаймні так було заплановано ще 100 років тому – за часів Чехословацької Республіки. Зараз починаємо все практично з нуля. Тому існує ще маса недоліків, яких будемо у майбутньому уникати”.

Профінансував організацію фестивалю мешканець Ярка, підприємець В’ячеслав Харченко. Він заснував громадську організацію, яка проводить чимало роботи, спрямованої на покращення життя мешканців найближчих сіл. Минулого року актив громадської організації “Наше село” встановив нові  вікна та двері у початковій школі, у дитсадках Ярка та Стрипи зявилися альтанки та гойдалки.

А вже сьогодні з ініціативних людей, які активно долучилися до створення власного  унікального і привабливого турпродукту, можна брати приклад іншим селам області і України. Нещодавно тут було розроблено мережу туристичних маршрутів, промаркували за допомогою студентів ужгородських вузів перші 25 кілометрів стежинок для піших прогулянок. Триває підготовка до створення велосипедних доріжок.  Під час фестивалю відбулася презентація пробного походу для всіх бажаючих до Невицького замку. Наступні планують облаштувати до колишнього кратеру вулкану, який тепер відомий як Анталовецька Поляна, Дирявого каменю, скелі  Соколець та Чаші Масарика. Остання місцева диковинка – це джерело, вода якого тече у чашу, видовбану з вулканічної породи – андезиту. Кажуть, що цю місцевість відвідував чехословацький президент Томаш Масарик під час візиту на Підкарпатську Русь. І справді, поруч із джерелом на великому камені видовбана дата 6. Х.1935.

“Нещодавно ми провели тренінг для власник в сільських садиб, – каже Сергій Степчук. – На урочистому відкритті  фестивалю були вручені  4 сертифікати, які засвідчили відповідність агросадиб вимогам програми  “Українська гостинна садиба”. Село має свій сайт. Цього року у нас побували три групи туристів з Швейцарії, гості із Білорусі, Росії та Чехії. Дуже сподіваємося, що Ярок у недалекому майбутньому стане таким самим розкрученим брендом як Говерла, Долина нарцисів та Синевирське озеро. Звісно, для цього всім доведеться ще багато працювати”.

Олександр Ворошилов, Закарпаття онлайн, фото автора