Зурабов не бачить політичного підтексту у візиті Патріарха

Патріарх Кирило Патріарх Московський і всієї Русі Кирило прибув до України з пастирським візитом. Про це заявив посол Росії в Україні Михайло Зурабов. “Патріарх прибув в Україну з пастирським візитом. Я при всіх своїх намаганнях не можу розгледіти в ньому якийсь політичний підтекст, я не бачу його тут”, – сказав Зурабов, якого цитує прес-служба Товариства православних мирян України.

“Що стосується контактів з офіційними особами, то ніякої надмірності або штучності в них немає. Коли приїжджає духовний лідер такого масштабу, подібні зустрічі є абсолютно природними і, я б навіть сказав, протокольними. А те, що Віктор Федорович Янукович запропонував зустрітися в Криму, щоб мати можливість поговорити з Патріархом у менш формальній обстановці, в цьому, я вважаю, також серйозний політичний підтекст відсутній. Тільки що Україна, та й не тільки Україна, але і політичні лідери країн СНД проводили неформальний саміт в Криму і відзначали ювілей Віктора Федоровича. Це, безумовно, важлива дата в житті кожної людини – і я припускаю, що такий привід може бути однією з причин, чому Патріарх і Віктор Федорович Янукович зустрінуться в Криму”, – відзначив дипломат.

“Якщо говорити про наступні пункти його програми – відвідування Дніпропетровська та Києва – мені здається, що патріарх діє абсолютно в логіці тих рішень, які він прийняв до цього, номінований Київ як синодальної столиці”, – додав він.

“Київ, звичайно, грає величезну роль в житті всієї Русі. Це зосередження святинь, рівних якому на Руській землі просто немає. Говорячи “Руська земля”, я вкладаю в це поняття той зміст, який вкладався у поняття “Русь” нашими предками. Це наші історичні корені, історична колиска російської, слов’янської цивілізації, яка зародилася на Київській землі і пов’язана з хрещенням Русі великим князем Володимиром. Тому відвідування Києва, Києво-Печерської Лаври, богослужіння, які там відбудуться, мають надзвичайно важливе духовне значення для всіх тих, хто прибув з Москви – і для Патріарха в тому числі”, – заявив Зурабов.

Нагадаємо, 20 липня в Україну з дев’ятиденним візитом прибув патріарх Кирил. За цей час глава РПЦ відвідає Одесу, Дніпропетровськ і Київ.

tsn.ua