Філарет: патріарх Кирило хоче збудувати нову Російську імперію

Голова УПЦ КП вважає, що патріарх Московський приїхав до України, щоб зміцнити вплив над нею Росії, а в його планах – побудова нової імперії, якою керуватиме Московський патріархат.

Патріарх Московський і всієї Русі Кирило хоче збудувати нову Російську імперію, але таку, де головним центром буде Московський патріарх, який стоятиме над державами і їхніми президентами.

Про це повідомив патріарх Київський і всієї Руси-України Філарет.

На його думку, саме для цього патріарху Кирилу потрібно зміцнювати вплив Росії на Україну.

У цьому, за словами Філарета, Кирила підтримує і російська державна влада, яка зацікавлена в інтеграції України в Росію. “Але цього в більшості не сприймають в Україні, і ми це бачимо серед інтелігенції, за відгуками у пресі. Прихильників єдиної помісної православної української церкви значно більше, ніж прихильників “русского мира”, бо навіть в УПЦ МП цей “мир” підтримує меншість”, – заявив патріарх Філарет.

“Тому Московський патріарх може бажати – але його бажання збудувати нову імперію не справдяться. Бо ми віримо і бачимо, що Бог благословив бути Україні незалежною державою, а Українській Церкві – помісною і автокефальною”, – додав він.

Голова Київського патріархату також додав, що Патріарх Кирило підозрює митрополита УПЦ МП Володимира та деяких інших ієрархів в тому, що вони схильні до автокефалії. “Тому глава РПЦ і їздить в Україну – щоби просувати свій “русский мир” і щоби впливати на УПЦ МП з метою не дати їй віддалитися від Москви”, – впевнений він.

Патріарх Московський і всієї Русі Кирило прибув до України з пастирським візитом 20 липня. Предстоятель Російської православної церкви почав свій візит з Одеси, де його зустріли проросійські активісти з привітаннями “від народу Малоросії”. Також патріарх відвідав Крим та Дніпропетровськ.

Крім того він провів офіційну зустріч із президентом Віктором Януковичем і вручив йому найвищу нагороду Російської православної церкви.

26 липня патріарх Кирило очолить засідання Священного Синоду РПЦ у Києво-Печерській лаврі. Виходячи з програми візиту, очікується, що він зустрінеться з головою Верховної ради Володимиром Литвином і прем’єр-міністром Миколою Азаровим.

tsn.ua