Закарпаття: До Мукачева на прощу до ікони Розп’яття Ісуса Христа вже сходили майже 15 тисяч краян

Як уже повідомляв Zakarpatpost.net, цього тижня до Мукачева привезли ікону Розп’яття Ісуса Христа з Глинян (Львівська область). Перебувала вона з 19 до 22 липня у храмі Зіслання Святого Духа. Про цей образ розповів о. Василь Копин.
– Отче, розкажіть про історію цієї святині?

– На Святий Вечір, 6 січня 1936 року, троє дівчат, які гралися на подвір’ї, побачили, що у церкві є світло. Вони думали, що зайнялась пожежа у храмі й з переляком пішли до церковного паламаря. Той відкрив. Коли він глянув на ікону – заплакав і почав молитись. Новина про це диво пішла усім селом. Святиня сяяла три тижні. Після цього вірники помітили, що ікона позолотилася, чорне тло стало мальованим, цвяхи стали ясними, а кров Христа – пурпуровою. Самовідновлення образу досліджували дві комісії, які засвідчили, що це справа не людських рук, а Божої сили.

– Ця ікона є чудотворною. Чи відомо щось про якісь дива, пов’язані з нею?

– У період 1936-1939 років задокументовано близько трьох тисяч зцілень. У притворі храму залишали милиці та інші докази видужання. Є одна історія, пов’язана з силою образу. Коли радянська влада ліквідувала греко-католицькі церкви, майор НКВД підійшов до ікони, щоб зірвати її та винести з храму. Але після цього у нього був приступ, схожий на епілепсію: впав, з рота пішла піна, руки і ноги у судомах. Так що замість ікони винесли агента.

– Чи відомі сучасні випадки видужання?

– Є. Причому Глиняни стали місцем паломництва багатьох людей. Відомо, що й закарпатці теж зцілювались завдяки їй.

– Скільки прочан прийшло цього тижня у цей храм доторкнутись до ікони?

– За підрахунками було до 15 тисяч людей.

– Дякую за розмову.

Андрій Слохіняк, студент відділення журналістики УжНУ, РІО