Закарпаття кримінальне: Мак для “пиріжків”

На Закарпатті, як і в інших областях України, не бракує бажаючих заробити на наркотиках. Мова про тих, хто незаконно вирощує мак та коноплі задля продажу наркокур’єрам. Не зупиняють порушників навіть недавні зміни до законодавства, за якими кримінальна відповідальність настає за 10 стебел вирощених конопель та за 100 стебел маку. Нині на Закарпатті триває щорічна операція під умовною назвою “Мак”.

Так, на присадибній ділянці жительки с. Голубине Свалявського району, 37-річної Наталії, працівники міліції під час чергового рейду виявили і вилучили 420 стебел снодійного маку. Хоч жінка і запевняла, що зілля культивувала виключно для власних потреб, все ж їй доведеться відповідати за законом.

Відпрацьовуючи Ужгород, дільничні інспектори в під’їзді однієї з багатоповерхівок затримали 20-річного Євгена. Хлопець мав при собі згорток з марихуаною. А під час огляду його помешкання правоохоронці знайшли та вилучили ще 8 стебел конопель та 26 засушених листків канабісу. За даним фактом порушено кримінальну справу, триває розслідування.

Вечірньої пори працівники відділу боротьби з незаконним обігом наркотиків ГУМВС поблизу одного з ужгородських барів зупинили для перевірки 25-річного Олега. Молодик також, як виявилося, «балувався» марихуаною.

Увагу рахівських правоохоронців привернув город 59-річної жительки с. Лазещина, де росло 350 рослин снодійного маку. Наркосировину вилучили, господині ж доведеться пояснити, для яких «пиріжків» вона вирощувала зілля. Маковий «урожай» зібрали днями і перечинські оперативники у селі Тур”я Ремета. Тут 60-річна пані Марія потайки культивувала  понад 270 стебел забороненої рослини. «Грішила» подібним і 77-річна пенсіонерка з Іршавщини. Вона виплекала на власному городі 235 таких рослин, однак з «урожаєм» довелося розпрощатися завчасно.

Усіх винних притягають до кримінальної відповідальності.

— Ще раз хочеться звернутися до тих громадян, котрі вирішили збагатитися на чужій біді, – зауважує в.о. начальника ГУМВС України в Закарпатській області полковник міліції Василь Буковчаник. – За посів чи вирощування маку або конопель відповідна стаття Кримінального кодексу передбачає чималий штраф, навіть позбавлення волі. До того ж, варто пам’ятати народну мудрість: на чужому нещасті – свого щастя не знайдеш.

Михайло ПИСКАЧ,ВЗГ ГУМВС України в Закарпатській області