Синод РПЦ закликав українських “розкольників” покаятися

Синод Російської православної церкви на засіданні в понеділок у Києво-Печерській лаврі нагадав українським “розкольникам” про можливість повернення до “канонічної церкви” шляхом покаяння.
“Двері в церкву відкриті, ми готові зустріти всіх, хто повертається під її дах”, – йдеться у спеціальному зверненні синоду, присвяченому церковній ситуації в Україні, яке після завершення синодального засідання під керівництвом патріарха Кирила зачитав журналістам голова Синодального інформаційного відділу Володимир Легойда.

Синод закликає “розкольників” пам’ятати, що “немає нічого принизливого в покаянні”, і нагадує також про те, що “жити в розколі гріховно і згубно для душі”.

У зверненні йдеться також, що в даний час в Україні вже багато в чому подолані ті “зовнішні обставини”, які на початку 1990-х років породили церковний розкол. Як пояснив Володимир Легойда, маються на увазі обставини “в основному політичного і особистого характеру, тоді як сьогодні, за його словами, політична ситуація в країні змінюється”.

“Можна сказати, що сучасна політична влада України намагається не втручатися в життя релігійних організацій”, – додав представник Московського патріархату.

Тема церковного розколу в Україні стала головною темою на порядку денному священного синоду РПЦ, засідання кого проходило у понеділок.

Раніше патріарх Кирило відкрив засідання священного синоду Російської православної церкви в першому кафедральному соборі Київської Русі – Софії Київської. Кирило став першим за 19 років московським патріархом, який провів богослужіння в Софійському соборі.