Уряд направив у ВР законопроект про штрафи за комунальні борги

Кабінет міністрів пропонує Верховній раді відновити стягнення пені за прострочення оплати житлово-комунальних послуг з 1 січня 2011 року. Про це сказано в законопроекті №7013, зареєстрованому в парламенті 23 липня.
Відповідно до законопроекту, розрахунок і стягнення пені за несвоєчасне внесення плати за житлово-комунальні послуги здійснюється на суму заборгованості, що утворилася з 1 січня 2011 року.

Відповідно до пояснювальної записки до законопроекту, через відсутність санкцій за несплату житлово-комунальних послуг підприємства ЖКГ не мають можливості застосовувати дієві заходи для зменшення заборгованості населення за спожиті послуги.

“Проблема розрахунків населення й погашення громадянами заборгованості за спожиті комунальні послуги характерна для всіх регіонів України. Основними причинами такої ситуації є відсутність механізму примусового стягнення заборгованості, малоефективні заходи впливу на неплатників”, – сказано в пояснювальній записці.

Також у записці зазначається, що поновлення пені не вплине на соціально незахищені верстви населення, оскільки вони отримують субсидії і вчасно розраховуються за спожиті послуги.

Як повідомлялося, міністр житлово-комунального господарства Юрій Хіврич прогнозує поновлення стягнення пені за прострочення оплати житлово-комунальних послуг з 1 січня 2011 року.

“Думаю, що з 1 січня 2011 року пеня повернеться”, – сказав міністр.

Нагадаємо, 19 липня, віце-прем’єр Сергій Тігіпко на селекторній нараді з керівниками регіонів по виплаті субсидій при підвищенні тарифів за жилкомуслуги і газ повідомив, що Кабінет міністрів має намір ініціювати введення штрафних санкцій для населення за несплату житлово-комунальних послуг.

Втім, вже 23 липня він спростував цю інформацію, і заявив, що вводити штрафні санкції за несплату комунальних послуг не треба.