За півроку населення Білорусі випили горілки та “чорнил” на мільярд доларів

За останні півроку до бюджету Білорусі від реалізації алкоголю та пива надійшло 2,75 трильйони білоруських рублів (916 мільйонів доларів). Згідно з офіційною інформацією, 42% від реалізованого – горілка, 30,9% – плодово-ягідні вина, відомі в народі як “чорнила”. Благородні напої – коньяк, бренді, шампанське – в структурі продажів дали тільки по одному відсотку.
Міністерство охорони здоров’я республіки констатувало, що минулого року кожен білорус випив за великим рахунком відру чистого спирту – було спожито по 8,96 літра абсолютного алкоголю на душу населення. Дані незалежних аналітиків ще вищі – по 12,4 літра на кожного білоруса (сюди входять і діти, і непитущі).

За стандартами Всесвітньої організації охорони здоров’я, більше 5 літрів алкоголю на душу населення на рік вже вважається загрозою для нації.

Дослідження показали, що залежність від алкоголю мають близько 4% населення Білорусі, приблизно 2% жінок і 6% чоловіків. Кількість людей, які перебувають під спостереженням наркологів, перевищує 180 тисяч. За твердженням головного нарколога МОЗ Білорусі Володимира Максимчука, близько мільйона білорусів мають серйозні проблеми з алкоголем.

Фахівці стверджують, що у мешканців сільської місцевості алкоголізм виявляється в два рази частіше, ніж у городян. Селяни, як правило, споживають “плодово-вигідне”. “Фугас” (0,75 літра) плодово-ягідного вина коштує приблизно долар, півлітра горілки – близько трьох. Десять років тому в Білорусі заявили про графік скорочення випуску низькопробних плодових вин і прагнення повністю припинити подібне виробництво. Але, за даними дослідників, 57% вживають саме “чорнила”.

Білоруські лікеро-горілчані заводи щорічно перевиконують план на 40-50%, основна частина алкоголю споживається всередині країни. Утім, Мінськ має плани із завоювання і зовнішніх ринків алкоголю. Зараз горілку “міжнародного рівня” виробляють навіть у маленьких містах. Наприклад, завод у райцентрі Климовичі за два роки на міжнародних виставках виборов 11 золотих, 4 срібні, 5 бронзових медалей та інші нагороди. Але в доповідь Комітету держконтролю в минулому році потрапив як приклад негативний: не збільшив експорт.

За п’ятирічним планом уряду, скоректованому у вересні минулого року, Білорусь повинна не в 15, як мислилося раніше, а в 159 разів збільшити постачання за кордон горілки і лікеро-горілчаних виробів. До кінця поточного, 2010-го, заплановано експортувати до 7645,5 тис. дал.

Водночас для самих білорусів вже у вересні влада обіцяє зробити горілку дорожчою – ставки акцизів на алкоголь підвищуються на 10%. На думку аналітиків, такий крок напередодні старту президентських виборів – ризиковий.