Черги на кордоні з Румунією чи Польщею – не з вини України

Україна значно спростила перехід свого кордону з європейськими країнами. Про це повідомив керівник групи експертів Європейської Комісії України Лес Чізмен.
«Україна робить надзвичайно велику і результативну роботу з полегшення митного переходу та вантажоперевезень порівняно з сусідніми країнами», – наголосив Лес Чізмен, повідомили ZAXID.NET у прес-службі Мінтрасзв’язку.

Зокрема, величезні черги на кордоні з Польщею чи Румунією, за словами Леса Чізмена, утворюються не з вини України.

«Це проблема з іншої сторони. Ці країни дуже педантичні і суттєво уповільнюють рух через кордон України», – зауважив експерт.

Як повідомив Чізмен, за останні півроку експерти ЄК зосереджувалися на питаннях пунктів перетину кордону, оскільки вони вважалися особливо важливими у світлі необхідності розбудови інфраструктури у зв’язку з проведенням чемпіонату Євро-2012.

У межах проекту іноземні експерти ознайомилися з роботою пунктів перетину державного кордону України: автомобільний пункт перетину в Чопі, логістичний центр; автомобільний та залізничний пункти перетину Дякове; автомобільні пункти перетину Краковець та Шегині; автомобільний пункти пропуску Рава-Руська; автомобільний та залізничний пункти пропуску у Ягодині; пункт перетину Зосин (Устилуг).

За словами експертів, серед причин великих черг вантажівок, наприклад, з Польщі на в’їзд в Україну – на українському пункті пропуску на магістралі M-07, – прикордонна торгівля. Багато польських автомобілів регулярно перетинають кордон для купівлі пального, алкоголю та сигарет, які в Україні значно дешевші. Польські прикордонники проводять фізичні перевірки всіх автомобілів, щоб перешкодити потраплянню контрабанди в країну, що значно уповільнює процес перетину кордону.