В Україні дозволили судочинство російською мовою

Принципово важливим нововведенням підписаного президентом Віктором Януковичем закону “Про судоустрій і статус суддів” стало повернення в судочинство регіональних мов, зокрема російської, як офіційних.
Про це повідомив депутат від Партії регіонів, голова правозахисної організації “Російськомовна Україна” Вадим Колесніченко.

“Діючою коаліційною командою на чолі з президентом реально створюються можливості побудови полікультурного і багатомовного суспільства на основі взаємної поваги і толерантності”, – цитує нардепа його прес-служба.

“Мною як народним депутатом України і членом профільного комітету під час роботи над законом було внесено до нього близько 50 поправок. Але принципово важливими для українського суспільства, упевнений, стануть поправки до статті 12 “Мова судочинства і діловодства в судах”. Зокрема було запропоновано її нове формулювання”, – пояснив Колесніченко.

За його словами, тепер у судах, разом з державною, можуть використовуватися регіональні мови або мови нацменшин. Забезпечувати це право, у тому числі оплачувати послуги перекладачів, виготовлення документів іншими мовами тощо, суди будуть за рахунок коштів державного бюджету.

“Прийняті зміни, безумовно, стануть першим проривом у сфері забезпечення прав людини у сфері мови і виконання зобов’язань, узятих на себе владою перед народом України, що ще важко було представити буквально рік тому”, – додав Колесніченко.

Нагадаємо, президент Віктор Янукович 27 липня підписав закон про судоустрій та статус суддів, ухвалений парламентом 7 липня. Закон визначає правові засади організації судової влади та здійснення правосуддя в Україні.