Закарпаття посідає 2-ге місце у “рейтинговому” Каталозі вкрадених цінностей МВС

У Каталозі вкрадених цінностей, який на основі бази даних МВС у березні 2010 року видала Державна служба контролю за переміщенням культурних цінностей через державний кордон України за фінансової та експертної підтримки Гільдії антикварів України, Закарпаття посіло друге ганебне місце. Сигнал доволі тривожний, але, на жаль, досі не почутий. Тому складається враження, що розкрадання історичних цінностей «дахується».
Майже два роки в Закарпатському краєзнавчому музеї виявлено крадіжку понад 1600 монет, виготовлених з дорогоцінних металів, про що в жовтні 2008 року зробили депутатські запити до правоохоронних органів Ластівка і Постолакі, повідомив на прес-конференції у прес-центрі “Нове Закарпаття” голова управи крайового товариства «Просвіта», депутат Ужгородської міської ради Павло Федака.  Проведеною звіркою було виявлено повну невідповідність у інвентарній книзі записів щодо 773 старовинних монет, частково не співпали надписи на 649 монетах тощо.  В результаті проведеної інвентаризації зафіксовано відсутність 16 експонатів, у т. ч. чотирьох картин, які було вкрадено. “Ми прекрасно знаємо, що ключі від музейних фондів знаходилися у двох осіб: тодішнього охоронця та директора Шеби”, — каже Павло Федака. — У порушенні кримінальних справ за фактами зникнення музейних цінностей депутатам відмовлено, а  історично-мистецькі н адбання попередніх поколінь досі не не повернені  до музею».

Депутат Закарпатської обласної ради  Віталій Постолакі розповів, як у 2008 році до нього, як секретаря постійно діючої депутатської комісії з питань законності і правопорядку звернулися кілька працівників Закарпатського краєзнавчого музею і заявили про низку зловживань з боку дирекції музею. У вересні-жовтні 2008 року Постолакі  підготував чотири депутатські звернення до правоохоронних установ Ужгорода, УМВС  та Міністерства культури України стосовно законності функціонування на території музею ресторанів, використання виділених на ремонт музею бюджетних коштів, підробки старовинних монет, крадіжки картин.   У відповідь керівництво УМВС в Закарпатській області відповіло, що «за фактами крадіжок цінних старовинних монет, що містять історичну й культурну цінність, вирішується питаннящодо проведення експертизи визначення вартості пошкоджених і викрадених монет з метою встановлення суми збитків, завданих службовими особами музею, та порушення кримінальної справи». А матеріали про виявлені КРУ та УБОЗом порушенння направлені до обласної прокуратури. Про результати перевірки керівництво УМВС  у Закарпатській області обіцяло повідомити пізніше, однак досі, як запевнив депутат Постолакі, віповіді він не отримав.

Справу або пригальмували, або ж не знайшли «крайнього», робить висновок Віталій Постолакі. «На мою думку, покривати ситуацію може управління культури Закарпатської ОДА, оскільки без погодження з ним жоден крок у музеї не міг бути зроблений… Сподіваюся, що зі зміною керівництва ОДА належні висновки таки будуть», — сказав гість прес-центру.

Павло Федака наполягає на відстороненні  директора Шеби і об ’єктивному розслідуванні ситуації в Закарпатському краєзнавчому музеї, інакше нашим нащадкам залишаться … муляжі замість історичних цінностей.

Павло Федака запевнив, що подібні факти зі зникненням історичних цінностей, де фігурує Шеба,  мають давню історію. 36 років тому з музею народної архітектури і побуту,  який очолював Шеба, зник щойно доставлений туди дзвін, відлитий у 1936 році православними вірниками  Мукачева. Тодішні органи боротьби з розкраданням соціалістичної власності порушили кримінальну справу про зникнення дзвону, але згодом вона “пішла під сукно”.  “Ми знайшли цей дзвін у с. Лінці Ужгородського району”, — повідомив Павло Федака.  Він вважає це доказом вищої справедливості і переконаний, що правоохоронні органи мали би поцікавитися, як і чому дзвін зник із музею та покарати  викрадачів, а дзвін повернути у музей народної архітектури.

Сlipnews.info