Закарпаття:Передача досвіду в сфері охорони Шенгенського кордону

Група офіцерів Західного Регіонального Управління Державної прикордонної служби України, Виноградівської та реорганізованої Чопської митниць Державної митної служби України повернулася із Словацької Республіки, де протягом тижня вивчала актуальні питання охорони зовнішнього кордону Європейського Союзу (Шенгенського кордону), європейський/словацький досвід впровадження інтегрованого прикордонного менеджменту.
Предметом навчання та дискусій стали питання організації митного та прикордонного контролю на словацько-українському кордоні та внутрішніх митницях, активізації можливостей спільної роботи в рамках протидії контрабандній діяльності, порядку взаємодії з іншими правоохоронними та спеціальними органами.

Учасникам навчання була системно представлена інформація щодо структури, ресурсів, інформаційно-технологічної підтримки митних та прикордонних служб Словаччини, програмам ЄС в цій сфері, особливостей і проблемам реорганізації, як прикордонного, так і митного відомства країни, з якими зустрілася словацька сторона під час вступу до Шенгену.

Вони також відвідали Управління прикордонного поліції в м. Собранце, де були ознайомлені з системою підготовки та проходження служби персоналом Прикордонного поліції Словацької Республіки та сучасною методикою організації навчального процесу, технічними засобами, якими користується словацька сторона при охороні шенгенського кордону, зокрема з порядком розгортання та роботою мобільного сканера, що використовується для протидії контрабандній діяльності та торгівлі людьми на пунктах пропуску до Словаччини.

Словацькі та українські колеги обмінялись думками щодо поточної ситуації та тенденцій на словацько-українському кордоні, обговорили актуальні питання співпраці та взаємного обміну інформацією у сфері прикордонної безпеки, висловили погляди на шляхи вдосконалення протидії міжнародному тероризму, незаконній міграції, контрабанді зброї, наркотрафіку та іншим видам транскордонної злочинності.

Подібні заходи є дієвим інструментом підвищення професійного рівня співробітників Державної прикордонної та митної служб України, зокрема з питань протидії незаконній міграції та контрабандній діяльності.

Спільна діяльність та навчання представників Державної прикордонної та Державної митної служб України із словацькими колегами сприяє виконанню доручень Президента та Уряду України щодо імплементації заходів „Порядку Денного Асоціації Україна-ЄС” (ПДА) в частині інтегрованого управління кордонами. „Порядок денний Асоціації Україна-ЄС” – це базовий документ, що регулює відносини між Україною та ЄС до набуття чинності нової Угоди про Асоціацію.

Він визначає ключові пріоритети реформ, яким Україна має приділити увагу задля того, щоб повною мірою скористатися можливостями поглибленої співпраці з ЄС. Практична мета ПДА полягає у чіткому визначенні пріоритетів, які вимагають негайних дій ще до офіційного підписання Угоди про Асоціацію. Інтегроване управління кордонами, – один із обов’язкових „технічних критеріїв” у набутті безвізового режиму з ЄС.

Нагадаємо, що навчання представників Держаної прикордонної та Державної митної служб України є частиною широкомасштабного проекту „SUREC” Регіонального філіалу НІСД в м. Ужгороді та Словацької асоціації зовнішньої політики, який залучає до співробітництва різноманітні верстви населення, установи та організації по обидва боку кордону, створюючи у прикордонні зону безпеки, стабільності та співробітництва.

Досвід, який словацька сторона передає Україні в рамках конференцій, семінарів, літніх університетів, тренінгів та навчань є безцінним, адже Словаччина – приклад країни-сусіда, яка успішно і швидко досягла необхідних критеріїв для набуття членства в європейських інституціях.

zakarpatpost.net