У Закарпатській області з початку року рентабельно спрацювали тільки 67,2% підприємств

Начальник управління міжгалузевої статистики підприємств Головного управління статистики в Закарпатській області Олександр Овсяніков поінформував представників ЗМІ про підсумки господарської діяльності підприємств і організацій щомісячного обліку за січень-травень поточного року.
Так, 67,2 % підприємств спрацювали рентабельно, отримавши 206, 5 млн. грн. прибутків. Решта підприємств мали незадовільний фінансовий результат, сума їх збитків становить 279, 5 млн. грн.

Таким чином, сукупний фінансовий показник в економіці області з початку року залишається від’ємним, збитки становлять 73 млн. грн. Слід додати, що відповідний період минулого року  характеризувався  збитковістю в обсязі 111, 9 млн. грн., тобто нині маємо позитивну тенденцію на зменшення сальдового збитку.

Однак Закарпаття залишається серед відстаючих регіонів України і, як економічно депресивна область, спроможна  виживати завдяки дотаціям, субвенціям та субсидіям.

Оскільки персоніфікована  статистика є закритою, Олександр Овсяніков охарактеризував економічний стан галузей. На відміну від промисловості, що  спрацювала зі збитками,   торгівля, ремонт  автомобілів, побутових виробів та предметів особистого вжитку  мають прибуток, як і операції з нерухомим майном та оренда приміщень. Від операцій з нерухомим майном та орендою приміщень в області зафіксовано прибуток на 30 млн. грн. До слова, підприємець, який здає в оренду приміщення,  сплачує в місяць лише 200 грн. за спрощеною системою оподаткування в той час, як із 2 тис. грн. зарплатні ми платимо податку 300 грн.

Попри таку очевидну соціальну несправедливість, питання, на жаль, продовжує залишатися на рівні дискусії і державного вирішення не знаходить.

Сlipnews.info