Українська влада потрапила в пастку МВФ

Ціна другого кредиту – соціальна напруженість у суспільстві, пише Тетяна Івженко в сьогоднішньому номері російської Независимой газеты.
Учора рада директорів Міжнародного валютного фонду (МВФ) розглянула заявку України на нову кредитну програму – з обсягом 14,9 млрд. дол. і терміном на 2,5 року. До моменту здачі номера до друку рішення ще не було прийнято, однак урядовці в Києві висловлювали впевненість у тому, що воно буде позитивним. Адже українська влада вже виконала найбільш політично небезпечні вимоги МВФ, фактично заплативши за майбутній кредит своїм авторитетом всередині країни.

Як відомо, ще в 2008 році, коли МВФ затвердив для України кредитну програму на 16,4 млрд. дол., уряд Тимошенко зобов’язався виконати низку умов. “Мова йшла про ринкові реформи. Зокрема, уряд гарантував, що впродовж п’яти кварталів буде поетапно підвищувати ціну на газ на внутрішньому ринку – щоразу на 20%. Але в підсумку Тимошенко просто обдурила інвестора: руками профспілок скасувала це рішення, а народу пообіцяла не підвищувати ціну. Це, звичайно, підірвало довіру МВФ до України”, – пояснив НГ чиновник, наближений до уряду.

Нинішній український уряд почав виконувати вимоги МВФ ще до моменту затвердження нової програми кредитування. Приблизно місяць тому було оголошено про підвищення на 50% ціни на газ для населення і підприємств теплокомуненерго з 1 серпня. А днями міністр житлово-комунального господарства Юрій Хіврич повідомив, що з 15 жовтня, коли почнеться опалювальний сезон, в Україні щонайменше на 20-30% збільшаться тарифи на гарячу воду та опалення.

Водночас уряд вніс на розгляд Верховної Ради законопроект про штрафні санкції відносно боржників. А на вчорашньому урядовому засіданні прем’єр Микола Азаров попередив керівництво місцевої влади про персональну відповідальність за накопичення боргів.

Представники органів місцевої влади неофіційно пояснюють журналістам, що їх заганяють у кут: з держбюджету не вчасно і не в повному обсязі перераховуються кошти в регіони, а це, у свою чергу, не дає змоги вчасно розраховуватися за спожиті ресурси. При цьому 90% населення досі регулярно оплачували рахунки за житлово-комунальні послуги, тепло, електроенергію, газ. Але оскільки тарифи не дотягували до ринкового рівня, різниця в ціні повинна була компенсуватися з держбюджету. Тарифна реформа покликана зняти це навантаження з держскарбниці, однак стане відчутним ударом по добробуту пересічних громадян.

За даними соціологічного опитування, проведеного в липні українським Інститутом імені Горшеніна, після підвищення цін на газ до 30% населення не зможуть оплатити його вартість, незважаючи на обіцяні урядом субсидії. А зростання цін на опалення і гарячу воду призведе до збільшення кількості боржників до більше як 40%. Експерти інституту зазначають, що ця проблема зараз найбільше хвилює пересічних українців, які висловлюють невдоволення тим, що влада принесла їх добробут в жертву заради отримання кредиту. Який до того ж доведеться повертати через пару років, що стане новим випробуванням для фінансової стабільності країни і рівня життя громадян.

Невдоволення посилюється тим, що уряд оголосив про намір виконати інші непопулярні вимоги МВФ. Зокрема, зараз розробляється пенсійна реформа, результатом якої стане підвищення пенсійного віку і обмеження максимального розміру пенсій. Ще одне підготовлюване рішення пов’язане зі скасуванням антиринкових постанов уряду Тимошенко в частині державного регулювання цін на основні продукти харчування. Підтверджуючи тривожні чутки, міністр аграрної політики України Микола Присяжнюк цього тижня сказав, що не виключає зростання цін на хліб найближчим часом. Він пояснив, що зростання цін на зерно радує владу, оскільки посилює конкурентоспроможність виробників. “Але є і переробна галузь, виробники хліба, які не можуть утримати цінову політику (в заданих колишнім урядом адміністративних рамках. – НГ), оскільки ціна на зерно зростає”, – пояснив ситуацію міністр. Разом з тим влада намагається контролювати ситуацію: розглядається можливість введення обмежень на експорт зерна, щоб задовольнити внутрішній попит, не створюючи передумов для стрімкого зростання цін на хліб.

Зараз середня ціна пшеничного хліба в Україні становить, за даними Мінекономіки, близько 50 центів за буханець. Анонсоване подорожчання стане ще одним ударом по соціально незахищеним верствам населення, рівень місячного доходу яких дорівнює приблизно 100 дол. Тому не тільки опозиційні політики, але й члени Компартії України, що входять до правлячої парламентської коаліції обурюються діями уряду. Протестують проти болючих реформ і профспілки, і громадські організації.

Директор українського Інституту публічної політики Віктор Чумак вважає, що населення цілком усвідомить гостроту проблеми тільки восени. “Негативна реакція громадян неминуча, хоча українців довго готували до підвищення цін. Можна сказати, що нинішньому уряду Миколи Азарова уготована роль камікадзе: на їхню частку випаде проведення найболючіших, але необхідних реформ. Виконавши цю місію, уряд викличе на себе вогонь народного невдоволення і швидше за все змушений буде піти у відставку”, – сказав він у коментарі НГ. Політолог вважає, що на рейтингу Президента Януковича реформи ніяк не позначаться. Зате у глави держави з’явиться шанс розумно розпорядитися кредитом МВФ, “перезапустити економіку”, дати імпульс розвитку найбільш перспективних галузей.

“Насторожує той факт, що частина коштів з ще неодержаного кредиту влада має намір направити на фінансування дефіциту держбюджету”, – сказав він, додавши, що якщо новий кредит буде, як і при уряді Тимошенко, витрачений на поточні потреби, то це не розв’яже економічні проблеми України, а тільки відкладе їх загострення на пару років. Керівник соціологічного центру “Український барометр” Віктор Небоженко теж схиляється до думки, що влада, прагнучи будь-що домовитися про новий кредит, намагається “отримати перепочинок”. Проте “через півтора року необхідність повертати відразу два кредити, отриманих урядами Тимошенко і Азарова, стане вироком для нинішньої влади”, – припускає експерт.

Новинар