Вищий адмінсуд України виділив кожного радянського героя в окреме провадження

Справу «радянських героїв» роз’єднали в окремі провадження щодо кожного оскаржуваного Указу Президента України. Таке рішення 21 липня ухвалив Вищий адміністративний суд України (ВАСУ). Це стало відомо з листа, що надійшов сьогодні на ім’я координатора ГО «Гармонія та порядок», позивача у справі Дмитра Гудими, – повідомили у прес-службі ГО “Гармонія та порядок”.
Таким чином, один позов до Президента України про визнання незаконними та скасування чотирьох Указів щодо присвоєння звання «Герой України» радянським воїнам «розмножили» на чотири. В окремі провадження виділено справи щодо дегероїзації Тетяни Маркус і Анатолія Шапіро (одна справа), Олексія Береста, Михайла Василишина та Кузьми Дерев’янка.

Суддя ВАСУ Світлана Головчук мотивує це тим, що вимоги Дмитра Гудими до Президента України «носять індивідуальний характер та не мають необхідної для цього розгляду спільності предмета позову».

Залишається невідомим, чи надав письмові заперечення проти позову Президент України Віктор Янукович. Очевидно лише, що ВАСУ не бажає зволікати з розглядом питання законності нагородження вищою державною відзнакою негромадян України і прагне вирішити усі справи «протягом розумного строку», як вказано в ухвалі цього суду. На черзі залишаються також «геройські справи» за позовами інших наших співвітчизників.

Довідка ГО “Гармонія та порядок”

Після скасування донецькими судами звання “Герой України” Р. Шухевичу та С. Бандері наприкінці квітня – початку травня ц.р. з ініціативи ГО “Гармонія та порядок” її члени та інші громадяни подали позовні заяви у Львівський окружний адміністративний суд (ЛОАС) до Президента України Віктора Януковича про визнання незаконними та скасування указів Президента, якими таке звання присвоєно радянським воїнам-негромадянам України Олексію Бересту, Михайлу Василишину, Тетяні Маркус, Анатолію Шапіро та Кузьмі Дерев’янку.
Згідно із Законом України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо недопущення зловживань правом на оскарження», який набрав чинності 15 травня 2010 р., ЛОАС передав позов координатора ГО «Гармонія та порядок» Дмитра Гудими до ВАСУ для розгляду у першій інстанції. Рішення про відкриття провадження у цій справі ВАСУ ухвалив 12 липня 2010 р.