Суд зобов’язав Вконтакте відстежувати піратський контент користувачів

Петербурзький апеляційний суд скасував рішення суду першої інстанції і визнав соціальну мережу Вконтакте відповідальною за контент користувачів.
Про це повідомляють Ведомости.

У 2008 році ВДТРК виявила на сторінках Вконтакте копії фільму Полювання на піранью, права на який належать держхолдингу. ВДТРК подала позов на соціальну мережу, і 23 липня цього року апеляційний суд Петербурга прийняв перше за два роки позитивне рішення на користь держкомпанії, зобов’язавши Вконтакте виплатити їй 1 млн руб. за порушення виняткових прав згідно з нормою “невинної відповідальності”.

Раніше суд першої інстанції відмовився визнати провину Вконтакте, пославшись на те, що соцмережа сама не розміщувала фільм на своєму сервісі, моніторити сайт не зобов’язана і фактично лише створила технічні умови для передачі контенту. Крім того, в користувальницькій угоді Вконтакте поклала відповідальність за порушення прав на самих користувачів.

Тепер же суд дійшов висновку: Вконтакте не змогла довести, що фільм Полювання на піранью був розміщений на сайті не нею самою, а якимось користувачем, а також доклала недостатньо зусиль, щоб його знайти. У цій частині суд застосував аргументацію, схожу з тією, яку використав один з московських судів у вирішенні аналогічного спору між Rambler і Першим музичним видавництвом. Rambler був також визнаний порушником прав, тому що не зміг знайти користувача, який розмістив піратський контент.

У випадку з Вконтакте суд трактував це питання ще ширше. Він вказав, що мережа володіє великими можливостями і технологічними умовами для “впорядкування розміщення інформації своїми користувачами”. Зокрема, соцмережа могла б (але не зробила цього) обмежити обсяг завантажуваного на сайт контенту і перевіряти його на предмет контрафакту. Суд констатував, що будь-який користувач Вконтакте міг знайти і подивитися фільм з будь-якого місця і у будь-який час, маючи для цього лише доступ в Інтернет.

Крім цього, апеляційний суд зробив і другий цікавий хід, наслідки якого можуть торкнутися будь-яких тематичних сервісів в Інтернеті. Суд не застосував до Вконтакте роз’яснення Вищого арбітражного суду (від грудня 2008 р.), який звільнив хостинг-провайдера Мастерхост від відповідальності за клієнта, що розмістив на його серверах піратський контент. Соціальна мережа не належить до категорії провайдерів, вирішив суд, тому що не має ліцензії на надання послуг зв’язку, і при цьому є прямим власником сайту, на якому виявлено чужий контент.

Нагадаємо, вчора представники Google заявили, що рішення Центрального суду міста Комсомольськ-на-Амурі про обмеження доступу до п’яти інтернет-сайтів, у тому числі міжнародного відеохостингу YouTube, суперечить конституції РФ. Оскаржив рішення суду і відповідач – компанія-провайдер.