Ужгородська міськрада взяла 9,4 млн. грн. позики у Держказначействі на виплату відпускних шкільним учителям

Щоб унеможливити невиплати освітнім працівникам зарплатні та літніх відпускних (їх мають видавати за три дні до відпустки), міська рада взяла від Держказначейства позику на суму 9 млн. 400 тис. грн., повідомила під час прес-конференції у прес-центрі “Нове Закарпаття” начальник фінансового управління Ужгородської міської ради Тетяна Метеньканич. Таким чином вдалося уникнути заборгованості з заробітної плати й оплати відпускних освітянам, тож літні канікули освітян недоплати не будуть зіпсують.
Щодо “роздутого” питання про нібито недофінансування харчування дітей у дитсадках, то увесь цей галас, як розповіла Тетяна Метеньканич, “створили мами з одного під’їзду” і йшлося тільки про дитсадок № 42. Тобто серед 30 ужгородських дитсадків, які однаково фінансуються, тільки в одному виникла проблема, але на сьогодні це питання вже закрите, запевнила гість прес-центру.

На жаль, харчування дітей у садках доводиться організовувати з розрахунку 3,50 грн. на дитину, що надходять  з міського бюджету та ще  3,50 — із щомісячної плати, яку вносять батьки (60 грн.). Здається, цифри тут говорять красномовніше слів.

«У цьому році нам довели за формульним розрахунком 102 млн. 721, 5 тис. на освіту”, — поінформувала Тетяна Метеньканич.  Міська рада змушена була збільшити фінансування освіти майже на 3 млн. грн.  З міського бюджету нині фінансується повна  заміна системи опалення в економічному ліцеї,  задіяно  800 тис. грн. на  покращення теплопостачання  у лінгвістичній гімназії. У кожній ужгородській ЗОШ передбачені поточні ремонти на кошти зі спецфонду залежно від їх надходження. У ЗОШ № 7 вже завершили ремонт покрівлі,   кошторис виконаних робіт склав 66 тис.500 грн. Необхідно буде провести капітальний ремонт аварійної стелі і покрівлі у дитсадку № 15.

Літні табори у формі денного стаціонару на базах загально-освітніх шкіл, як доводить практика, не вельми приваблюють дітей.  Цього літа на їх організацію міський бюджет витратить у межах 450—500 тис. грн.

Тетяна Метеньканич також повідомила, що у НВК залишаться тільки перші класи, а 2-3 класи будуть переведені в школи. Жоден ужгородський дитсадок проданий не був, усі вони функціонують. На будівництво нових садків коштів у бюджету немає. Окремі ЗОШ мають тільки часткову заповненість: у ЗОШ № 18 тільки 77 учнів, незаповнена ЗОШ № 20.

Начальник фінуправління  запевнила, що учні молодших класів харчуватися будуть безкоштовно, чого вимагає загальнодержавна програма. Загальна сума на  харчування в дитсадках і школах передбачена в межах 6 млн. 200 тис. грн.

Сlipnews.info