Закарпаття: 7 серпня в Ужгороді відбудуться майстер-класи для молодих мам

Організатори – Центр розвитку родини «Калейдоскоп» спільно з Управлінням у справах сім’ї, молоді та спорту, Управлінням охорони здоров’я Закарпатської обласної держадміністрації – підтримуючи ідею всесвітньої акції, проведуть серію заходів з метою популяризації та пропаганди усіх принципів грудного вигодовування на Закарпатті.
Ольга Карабіньош, директорка приватного Центру розвитку родини «Калейдоскоп» розповіла, що метою проведення тижня підтримки грудного вигодовування є створення звичного для сприйняття образу у суспільства, позитивної реакції на матерів, які годують. А також розуміння того, що годування грудьми – це природний процес, що забезпечує не тільки виживання немовлят, але і необхідний для його розвитку процес спілкування з матір’ю.

Тиждень підтримки грудного вигодовування в Ужгороді розпочнеться із міжнародної фотовиставки «З молоком матері…», яку можна буде переглянути з 1 по 7 серпня у «Калейдоскопі» на вул. Швабській, 43, — розповів Степан Карабиньош, голова правління Ужгородської міської організації «Центр розвитку родини «Калейдоскоп». 2 серпня у програмі — «Кінодень» (перегляд кінофільмів про грудне вигодовування), а також майстер-клас «Колискова з любов’ю». 5 серпня у «Калейдоскопі» — інформаційний день (лекції за участю педіатрів, у тому числі про міфи щодо грудного вигодовування), а 6 серпня відбудеться круглий стіл «Грудне вигодовування і все, що з цим пов’язане».

7 серпня триватимуть майстер-класи із користування слінгами, консультації щодо їх носіння.

Під час засідання Ольга Русановська, к.м.н., доцент кафедри охорони материнства і дитинства факультету післядипломної освіти УжНУ наголосила, що здоров’я залежить від психологічного мікроклімату, генотипу і лише на 10 % — від організації системи охорони здоров’я. Натомість грудне вигодовування дає можливість покращити усі складові здоров’я, адже суттєво знижує імовірність захворювань, особливо у перший рік життя. За інформацією О. Русановської, тільки 50 % українських матерів годують дітей грудним молоком. І лише 5 % жінок не можуть цього робити з об’єктивних причин. «Лише коли 95 % матерів годуватимуть грудьми, наша робота із популяризації грудного вигодовування може зменшити свої оберти. Адже тільки та мама годуватиме, яка хоче цього і яка цьому навчена, зокрема, у школах відповідального батьківства», — сказала Олена Русановська.

Михайло Радь, головний педіатр Закарпатської області зауважив, що піднята тема — актуальна загалом для людства: «Якщо минулого століття наука і промисловість були спрямовані на виробництво сумішей і, здавалось би, людство прогресує, то з кінця 70-х років ВООЗ почало все активніше наголошувати, що найбільш здоровим є грудне молоко матері. Завдяки ньому встановлюється психоемоційний зв’язок між дитиною і матір’ю, дитина менше хворіє».

Михайло Радь розповів, що на Закарпатті щорічно народжуються близько 16 тисяч дітей. 60 % з них харчуються грудним молоком у віці до 3 місяців. І лише 40 % малюків п’ють мамине молоко після досягнення 6-місячного віку. І лише в одиничних випадках мами продовжують годувати груддю дитину після одного року. Натомість як ВООЗ, так і, наприклад, давні релігійні книги називають оптимальним віком відлучення дитини від грудей — 3 роки. «Звертаємо увагу матерів на необхідність годування своїм молоком. Від цього залежить формування імунітету дитини, захист її від мікроорганізмів. Грудне молоко максимально відповідає потребам дитячого організму. Адже коров’яче молоко — для телятка, козяче — для козенятка, а жіноче, материнське — для дитини. Воно впливає на інтелект дитини, а жінці допомагає краще пройти післяпологовий період, від вигодовування залежить стан її гормонального фону, це і запобігання онкологічним захворюванням», — зауважив фахівець. Він також розповів з власної практики, що однією з основних умов одужання недоношених чи народжених з патологією немовлят є грудне вигодовування.
Віта Тимко, зав. неонатологічним відділенням Хустської районної лікарні розповіла, що пологовий будинок у Хусті працює за програмою «Лікарня, доброзичлива до дитини». Одним з основних положень програми є грудне вигодовування, принципам якого вчать у Школі відповідального батьківства. «Грудне вигодовування є продовженням внутрішньоутробного харчування дитини. У перші години після народження ми викладаємо дитину на груди, що сприяє як годуванню у майбутньому, так і заселенню позитивною мікрофлорою кишківника дитини. Дітей у нас годують за вимогою – коли малюк хоче, тоді жінка годує його. Є спеціальна група підтримки грудного годування, яка проводить заняття з молодими мамами», — розповіла Віта Тимко.

«Ще зі шкільної лави дівчаткам слід говорити про важливість грудного вигодовування, готувати їх до подальшої ролі матері», — вважає Світлана Кочубайло, головний лікар Центру здоров’я. Вона також зауважила, що для стимулювання грудного вигодовування слід не лише переконувати жінку, а й створити відповідні умови для комфортності лактаційного періоду.

Ольга Карабіньош повідомила, що у найближчому майбутньому «Калейдоскоп» має намір вести перемовини з владою і підприємцями для організації в Ужгороді місць для годування дитини — щоб мама у аптеці, кафе чи дитячому магазині мала змогу зайти у спеціально відведений куточок і погодувати груддю малюка. На вході до таких закладів можна було б розмістити надпис «Тут ви можете погодувати свою дитину». Наразі такі місця важко знайти навіть у дитячій поліклініці.