В Ужгороді вшанували пам’ять колишнього міністра транспорту та зв’язку Георгія Кірпи

Вже традиційно, кожного року, в першу неділю серпня, відзначається День профспілки залізничників і транспортних будівельників України. З цього приводу проводяться масові заходи присвячені пам’яті колишнього міністра транспорту та зв’язку Георгія Кірпи.
Цього року заходи присвячені пам’яті Героя України розпочалися мітингом на залізничному вокзалі у місті Ужгороді. Захід зібрав близько сотні людей. Урочисту частину розпочав голова Ужгородської територіальної профспілкової організації Львівської залізниці Ярослав Афтанас. До вшанування приєдналися й такі почесні гості як: заступник Генерального директора Укрзалізниці – Юрій Джус, начальник Львівської залізниці – Богдан Піх, почесний консул України в Словаччині – Станіслав Обіцький та багато інших.

Цей захід – черговий вияв пошани Г. Кірпі, який у непрості часи очолив залізничну галузь і зробив у ній чимало перетворень. Саме за часів його керування почали масово реставрувати вокзали та станції; будувати нові автобами та дороги; почалося відновлення авіаційного сполучення, яке занепадало.

27 грудня 2004 року Г. Кірпа помер за трагічних обставин. На 40-й день після його смерті, 5 лютого, профспілка провела перший турнір з міні-футболу, де було започатковано традицію нагородження переможців перехідним кубком. З 2006 року проводяться турніри з міні-футболу. У 2008 році започатковано ще одну традицію – обласний шаховий турнір ім. Г. Кірпи. Організаторів здивувала любов закарпатців до даного виду спорту. Таким чином, стало традиційним мірятися фізичними силами у міні-футболі та інтелектуальними – у шаховому турнірі.

На сьогодні турнір з міні-футболу вийшов на міжнародний рівень. Щороку кількість команд збільшується. У 2010 році серед 34 команд, які подали заявку на участь, є команди зі Словаччини, Бельгії та Угорщини. Із загального складу команд: 10 – керівного складу, решта – робочі; серед них будуть проводитися окремі матчі.

Шаховий турнір здобув не меншу популярність. Вже у першому меморіальному заході взяли участь 2 гросмейстри, 9 майстрів спорту, кілька десятків кандидатів у майстри та багато любителів.

Цього року у міжнародному меморіальному шаховому турнірі пам’яті Героя України, колишнього міністра транспорту і зв’язку взяли участь 67 кращих шахістів України, Словаччини та Чехії. Провели та профінансували змагання Ужгородська територіальна профспілкова організація Львівської залізниці, МГО «Фонд імені Г. М. Кірпи», обласна та міська федерація шахів.

Змагання відбувалися у фойє Ужгородського залізничного вокзалу. Учасники турніру грали у швидкі шахи за швейцарською системою в 9 турів. Серед шахістів розіграли 5 грошових призів від МГО «Фонду ім. Г. М. Кірпи», 5 цифрових фотоапаратів, медалі, дипломи та годинник від Генерального директора Укрзалізниці.

Наталія Мантельчук, Данило Баник (фото), Сlipnews.info