Закарпаття: Етнічні бойки запрошують на “Свято Карпатського літа”

Фестиваль «Свято Карпатського літа» вперше проходить у неділю в урочищі Калиновець у селі Вишків Долинського району Івано-Франківської області, на Вишківському перевалі на межі з Закарпаттям.
Таким чином, у верховинців, які здавна організовують проводи вівчарів на полонину і фестиваль «Полонинське літо», з’явилися послідовники: вперше таке свято проводять не гуцули, а бойки.

Одна зі складових фестивалю – пошанування і нагородження вівчарів. Розпочалося свято відкриттям і освяченням каплички та запаленням полонинської ватри.

Гості свята можуть оглянути виставкові території сільських громад та бойківські дійства майстрів і народних умільців, скуштувати бойківських страв і взяти участь у розіграші святкової лотереї.

На фестивалі працюють майстер-класи ткацтва, писанкарства, гончарства, виготовлення ляльки-мотанки.

І все це – в супроводі концерту, на який відвели шість годин.

До організації фестивалю долучилася і Асоціація інвестиційного бізнесу «Золоте кільце Прикарпаття» – громадська організація, яка діє в Долинському районі.

За словами її керівника Світлани Осмоловської, це один із кроків, щоб привабити туристів у менш популярні куточки Карпат, показати своєрідну культуру, народні ремесла, звичаї Бойківського краю, відродити його етнічні традиції.

Асоціація стала одним із переможців обласного конкурсу туристичних проектів саме з ідеєю створення історико-культурного комплексу «Бойківський хутір «Дзвінка».

Бойки – це етнічна група українців, які живуть в Івано-Франківській, Львівській, Закарпатській областях. На Прикарпатті це Богородчанський, Рожнятівський, Долинський райони в Карпатських Горганах.

Радіо Свобода