Андруховичу наснилося, що він має застрелити Януковича

Український письменник Юрій Андрухович зізнався, що йому часто снилося, що він повинен застрелити президента Віктора Януковича. Про це Юрій Андрухович розповів в інтерв’ю польській газеті “Rzeczpospolita”.

Відповідаючи на запитання, чи хвилюють його швидкі кроки України у бік Росії, письменних заявив: “Це риторичне запитання. Очевидно, що хвилюють. Кожен із цих кроків робиться без озирання у минуле. Ці кроки ведуть українську державність у глухий кут. Я, наприклад, ніколи не думав, що у моїй душі народяться майже терористичні схильності. Що мені буде снитися, як я повинен застрелити Януковича. У мене був період, коли мені снилися такі сни”.

Водночас Андрухович запевнив, що він – “мирно налаштована людина, яка не ставить насилля вище за всі інші методи боротьби”.

Він також переконаний, що “для Януковича ідеальною є така система, яку створив у Росії Володимир Путін”.

На запитання “що ви думаєте про Януковича, чи згідні ви з думкою, що він – маріонетка Москви”, Юрій Андрухович відповів: “Певною мірою так, але це складніша справа. Якщо він і не є маріонеткою, то точно наслідником, таким собі епігоном Москви. Для Януковича ідеальною є така система, яку створив у Росії Володимир Путін. Ми наближаємося до цього швидким кроком”.

Нагадаємо, раніше Юрій Андрухович заявив, що Крим і Донбас політично є частиною російської нації, тому потрібно дати можливість цим регіонам відокремитися від України. Натомість заступник глави адміністрації президента України Ганна Герман порадила Юрію Андруховичу “бодай замислитися над статтею другою Конституції, яка гласить: “Територія України в межах існуючого кордону є цілісною і недоторканною”.

Також Юрій Андрухович переконаний, що запізно боятися того, що Україна перестане бути українською, що зникне її мова і культура. “Запізно боятися. Маємо справу із реальністю”, – наголосив Юрій Андрухович.