Будівництво львівського генконсульства Польщі стає проблемним довгобудом

Будівництво нового приміщення Генерального консульства Польщі у Львові набуває ознак проблемного довгобуду. Між замовником та генпідрядником господарський конфлікт. Українська будівельна компанія провела акцію протесту.
Згідно з договором між польською стороною (замовником ) та компанією „ВЕЕМ-Будсервіс” ( виконавцем), укладеним 2007 року, нове приміщення генконсульства мало бути збудоване у травні цього року. Утім, об’єкт досі не здано. За інформацією керівника будівельної компанії Володимира Бригадира, роботи виконано на 95 відсотків.

Українські будівельники вже два місяці ведуть переговори з консульством, вимагаючи відшкодувати їм витрати, які виникли у зв’язку зі зміною валютного курсу гривні. А це 4 мільйони гривень. За словами Бригадира, працівники компанії почуваються ошуканими, бо замовник відмовляє у розрахунку і узаконенню всіх змін у кошторисі.

Польща звинувачує в затримці українську сторону

У понеділок генпідрядник вдався до акції протесту з вимогою, аби Варшава втрутилась у господарський конфлікт, а також організував збір пожертв на добудову приміщення. В офіційному поясненні польської сторони за підписом генконсула Гжегожа Опалінські наголошується, що нове консульство не запрацювало вчасно через невиконання робіт генпідрядником згідно з договором. І жодних затримок з фінансуванням, яке здійснюється з бюджету Польщі, немає.

Договором обумовлено чинник інфляції, а також нерозповсюдження інформації про деталі угоди. Водночас польська сторона не бажає надавати розголосу конфлікту, бо об’єкт збудовано на 95 відсотків, і навіть готова самотужки завершити будівництво.

Пляма на українсько-польських відносинах

Експерт з будівництва, віце-президент Асоціації будівельних підприємств Львівщини Володимир Креховецький вважає, що конфлікт кидає тінь на українсько-польську співпрацю, але найбільше потерпає у цій ситуації пересічний українець, що стоїть у черзі за візою.

На його думку, львівська влада має втрутитися у спір, адже ділянку надано безкоштовно, а об’єкт вчасно не здано. За підрахунками експерта, вартість такого об’єкта становить близько чотирьох мільйонів євро, причому українці сплачують у польську казну до 1,5 мільйона євро щомісяця за отримання візи, додає експерт.