У Грузії спалахнув скандал через висловлювання Михайла Саакашвілі

Грузинські правозахисники вимагають від президента країни Михайла Саакашвілі публічних перепрошень через фразу, за допомогою якої глава держави розкритикував роботу митної служби.
Саакашвілі, зокрема, заявив, що найчастіше митники в неприпустимій формі обшукують багаж туристів і громадян Грузії, що впливає на авторитет країни і розвиток туризму.

“Коли ви їздите в Європу, вас або ваш багаж хто-небудь обшукує? Ми що, негри, чи що? Чому ми поводимося як дикуни?..”, – сказав президент Грузії.

Як зазначає Бі-бі-сі, вислів, використаний Михайлом Саакашвілі, є ідіомою в грузинській мові і досить часто зустрічається в повсякденній мові. Однак, дорікаючи митникам, Саакашвілі сам став мішенню для звинувачень з боку правозахисників.

Прес-служба президента вже наступного дня зробила заяву, пояснивши, що сказані президентом слова не пов’язані з будь-якою расою або расовими відмінностями, і їх було навмисно неправильно інтерпретовано деякими засобами масової інформації.

Проте пояснення прес-служби викликало лише ще більше невдоволення правозахисників, які вимагають від грузинського лідера публічних перепрошень. При цьому більшість правозахисників і політологів сходяться на думці, що грузинський лідер не мав жодних намірів образити або принизити представників іншої раси.

За словами правозахисників, вислови, що ображають почуття тих чи інших груп населення, досить часто використовуються грузинськими політиками. Для боротьби з цим загальноцивільний рух Багатонаціональна Грузія разом з низкою неурядових організацій почали роботу над поправками до кримінального кодексу Грузії, які посилили б відповідальність за використання подібних висловів.

Новинар