Українські правозахисники прогнозують посилення безладу в судочинстві

Закон про судоустрій та статус суддів, що набув чинності напередодні, багато в чому суперечить європейським нормам, кажуть українські правозахисники. Критика лунає і від експертів.
Cлід чекати значного послаблення незалежності судової влади та самих суддів, вважає голова правління Центру  політико-правових реформ Ігор Коліушко: “Це проявляється в тих повноваженнях, які отримує Вища рада юстиції. А її склад не відповідає європейським стандартам для органу, який має застосовувати дисциплінарну відповідальність до суддів”.

Вища рада юстиції є політичним органом, який формується президентом та парламентом, “сьогодні є на дві третини залежним від однієї політичної сили”, сказав Deutsche Welle виконавчий директор Української Гельсинської спілки з прав людини Володимир Яворський.

Посилення безладу

Він не виключив масових звільнень суддів та втрати тими, хто залишиться на посаді, будь-якої незалежності від виконавчої влади. Верховний суд, на думку правозахисника, може лишитися без роботи, бо всі суперечки вирішуватимуться виключно вищими судами. А сама система судів розпорошиться між господарськими, кримінальними, цивільними та адміністративними судами. Яворський очікує від цього значних затримок розгляду справ та посилення безладу в судочинстві.

Заступник голови президентської адміністрації Андрій Портнов поінформував, що президент Янукович вже дав “цілу низку доручень уряду і Міністерству юстиції в контексті набуття чинності закону про судоустрій”. Серед них Портнов згадав і доручення створити ще одну інстанцію – Вищий спеціалізований суд з розгляду цивільних та кримінальних справ. Яворський сказав, що це передбачено новим законом. Але жодного прискорення розгляду справ чи якогось впливу на судочинство, на його думку, це не справить.

“Німецька хвиля”