Ужгород знову матиме мера, обраного меншістю?

За даними соціологічного опитування, проведеного Закарпатським  інститутом  політичних досліджень, 18 % ужгородців симпатизують чинному меру Сергію Ратушняку.
Парадоксально, але на пропозицію порівняти нинішню ситуацію у різних сферах міського господарства з аналогічною у 2006 році, жителі міста відповіли таким чином:
Сфери міського господарства  покращилась    погіршилась
робота комунальних служб           14,3                     47,9
стан доріг                                            12,5                     63,6
боротьба з корупцією                      10,5                     37,8
виплата зарплат та пенсій              26,5                    22,4
рівень медичного обслуговування  3,8                    47,7
рівень освіти                                        11,5                   29,1
рівень дошкільного виховання         10,7                 23,2
рівень зайнятості та добробут          4,8                  56,2
впорядкованість міста, екологія      29,7                 46,7
робота громадського транспорту    36,8                  22,0
в цілому                                                   15,4                  36,0

Висновки з цих даних можна зробити досить неоднозначні: по-перше близько 20 % жителів міста не асоціюють погіршення ситуації(практично у всіх сферах) в місті з діяльністю нинішнього мера. Отже, виявляється в Ужгороді все погано: і дороги розбиті, і води немає і сміття навколо, але Ратушняк не винен? Це може свідчити про загострену фазу суто слов’янського «комплексу Доброго царя». Чи не пора  вже «виростати з цих штанців» і навчитися бачити справжніх винуватців наших бід.
По-друге, Ратушняк знайшов всього 18% прихильників і тим самим очолив список можливих кандидатів на посаду міського голови. Всі інші фігуранти цього опитування(а їх було 20 осіб) отримали ще менший відсоток прихильності:
Погорєлов Віктор 12,3%
Гісем Володимир 10,3%
Чучка Павло 6,7%
Жолтані Микола 5,7%
Каламуняк Мирослава 2,6%
Чижмарь Юрій 2%
М’ясковська Тетяна 1,6%
Інший 4,2%
не буду голосувати 5,9%
проти всіх 7,1%
не визначився 23,6%
А це в свою чергу свідчить про суттєві недоліки виборчої системи.Хочеться  роз’яснити читачам: на даний момент міських голів в Україні обирають за мажоритарною системою відносної більшості. Тобто, якщо кандидат, до прикладу,  набирає 5% голосів, а всі його опоненти менше п’яти відсотків, то він абсолютно законно вступає на посаду мера. Ця юридична  норма цілком імовірно може зіграти злий жарт з ужгородцями. Зважаючи на слабку явку для місцевих виборів , що характерна українцям (явка електорату на місцеві вибори — менша від явки на президентські чи   парламентські) Ужгород може отримати мера підтриманого суттєвою меншістю населення. Чи не варто задуматися, шановні жителі  міста?