В Україні 40-градусна спека протримається ще 10 днів

Сильна спека у більшості регіонів України триватиме щонайменше ще 10 днів. Особливо від спеки потерпатимуть мешканці сходу, пiвнiчного сходу та центральних областей країни.
“Температура переважно 32-37, на сходi, пiвнiчному сходi, а також у центральних областях – до 40-42 градусiв”, – повідомив начальник Українського гiдрометеорологiчного центру Микола Кульбiда.

Найнижчу температуру синоптики очiкують на заходi – 28-33 градусiв тепла. “Дощiв чекаємо тiльки в захiдних областях, короткочасного характеру з грозами”, – зазначив Кульбіда.

За його словами, iснує ймовiрнiсть, що 8-9 серпня в Київськiй областi температура повiтря може знизитися на 3-5 градусiв “буквально на одну добу”, однак i до цiєї дати, i пiсля неї температура повiтря залишатиметься високою – 32-37 градусiв тепла.

Вiдповiдаючи на запитання про небезпеку пожеж, начальник Укргiдрометцентру зазначив, що “пожежна небезпека залишається надзвичайно високою: це схiднi, пiвнiчно-схiднi та центральнi областi України”.

На заході пожежі “не становлять якоїсь загрози”, а в iнших регiонах України – на пiвднi, а також у Вiнницькiй, Житомирськiй, частково Київськiй областях – ймовiрнiсть пожеж “становить небезпеку, але не найвищого рiвня”. “Хоча протягом кiлькох днiв i в цих регiонах вона також пiдвищиться до 5-го класу”, – наголосив Кульбіда.

Раніше МНС закликало українців утриматися від прогулянок у лісі, оскільки більшість пожеж виникають через необережне поводження з вогнем. Найбільш пожежонебезпечними регіонами є східні (Донецька, Луганська області), а також Чернігівська, Черкаська, Сумська, Полтавська, Кіровоградська, Херсонська області й Крим.

Цього року аномальна спека зафіксована у всіх куточках Землі. За даними інституту досліджень NASA, середня температура атмосфери й океану Землі в першому півріччі поточного року стала найвищою за весь період спостережень.

ТСН