Закарпатські наркоміліціонери вилучили півтонни наркотиків

«Мода» на наркотичні препарати навіть у нашому, порівняно благополучному, патріархальному Закарпатті змінюється. Макову «ширку» витісняють медичні препарати, синтетичні наркотики, звичайну марихуану – спеціально вирощена з особливого голландського насіння, із потужнішою наркотичною дією, яку на спеціалізованому сленгу, за методом вирощування, називають гідропонікою. Не в пошані вже й екстезі, які донедавна вважалися елітним засобом – у Європі було чимало смертей, зокрема й від підробок цього різновиду наркотиків. Із поширенням наразі безкоштовної для України (за міжнародними угодами, до 2012 року) замісної терапії, виник потужний ринок метадону – «лікувальний» наркотик продають. Усе більше «доморощених хіміків» самостійно вилучають наркотичні речовини з лікарських, насамперед знеболювальних, препаратів. «Модними» стали й метамфетаміни, які завозяться до нас із Чехії, Угорщини й виготовляються «вручну». Про всі особливості наркоманії на Закарпатті цього тижня журналістам розповів заступник начальника ВБНОН ГУ МВС у Закарпатській області Олександр Маслюк.

За його словами, на обліку в обласних правоохоронців нині 996 наркозалежних осіб. Зазвичай це далеко не малозабезпечені молоді люди, часто з дуже благополучних і навіть інтелігентних родин, які навчаються або щойно почали трудову біографію: студенти, менеджери, музиканти, художники, офіціанти. Нові віяння у цій сфері активно приходять до нас від закарпатських заробітчан із Європи й Росії.

Ціни на наркотичні речовини останнім часом зросли вдвічі й більше. Скажімо, грам гідропоніки нині коштує 80–120 гривень, тоді як до кризи можна було придбати за 40. Ціна однієї насінини цієї особливої коноплі, яку почали вирощувати навіть у квартирах, коливається від 20 до 200 євро. Для нашої області характерно, що немає розгалужених великих мереж, організацій збуту наркотиків, не продаються великі партії.
Було на Закарпатті й два випадки (останній у червні) вилучення з магазинів пакетів курильних сумішей із наркотичними речовинами, що донедавна масово продавалися на Східній Україні.

Сорок одну кримінальну справу з початку року порушено за вирощування нарковмісних рослин. Найрезонансніша – порушена торік за вирощування на 6 га в Берегівському районі марихуани – уже розглядається в суді. Загалом обласні борці з нелегальним обігом наркотиків на другу декаду липня розстежують майже три сотні кримінальних справ. Сім із них за 21 фактом стосуються і неправомірних дій аптекарів, які часто продають заборонені засоби без рецептів. Відстежують міліціонери й «витік» хімічних речовин, що використовуються для виготовлення наркотиків, із промислових підприємств.

Через Інтернет наші правоохоронці, за прикладом Президента Віктора Януковича, залучивши студентів-програмістів та прикладних математиків, теж пробували зробити закупку, але, стверджують, для нашого регіону це не характерно – доставка проводиться з інших областей. Не має широкого поширення у нас і продаж лікарського засобу трамадолу – зазвичай його вилучають в іноземців при перетині кордону, які не знають, що у нас він заборонений до вільного обігу.

Ще одна особливість: через Закарпаття проходить так званий Балканський шлях переміщення наркотиків із країн Середньої Азії до Європи. На митниці з найцікавіших сховків Маслюк пригадав у курці-гриль, у спеціях – аби їх не могли виявити службові собаки. Таких на Закарпатті нині дві – вівчарка і спаніель, який ще проходить бойову виучку.

На думку Олександра Маслюка, наркоманія – проблема, коріння якої, насамперед, сімейне: чи переймаються батьки своїми дітьми, чи знають їхнє оточення. Відтак освітні заклади, медики, правоохоронці мають на молодих людей уже другорядний вплив. Мало допомагають і програми обміну шприців – ними, на думку правоохоронців, користуються тільки найбідніші споживачі дурману. Не вирішує проблеми, а тільки дещо зменшує злочинність, насамперед крадіжки, замісна терапія. А ще криза, безробіття призводять до того, що багато хто спокушається зайнятися цим, одним із найприбутковіших у світі, бізнесом. Проте, застерігає таких «нових підприємців» міліція, зароблені цим шляхом гроші добра не принесуть.

Лариса Подоляк, Старий Замок “Паланок”