На Закарпатті розкриті 206 із 302 квартирних крадіжок

З 1 по 8 серпня на Закарпатті триває міліцейська спецоперація “Квартира”, метою якої є виявлення квартирних крадіжок та знешкодження самих злодіїв-“домушників”.
За статистикою, крадіжки складають третину усіх злочинів. Особливої шкоди завдають квартирні, адже нерідко люди за один візит злодія позбавляються своїх статків, які складали роками. Нерідко квартирні крадіжки скоюють злодії-гастролери з інших регіонів, що утруднює міліції їхній розшук.

– З початку року на Закарпатті зареєстровано 302 квартирні крадіжки, з яких 206 уже розкрито, – каже начальник управління карного розшуку ГУМВС України в Закарпатській області підполковник міліції Олексій Шніцер. – Найбільше турбує в цьому плані ситуація в Ужгороді (45 крадіжок), Мукачеві (22), особливо в так званих спальних районах цих двох найбільших міст області.

Зазвичай об”єктами посягань квартирних злодіїв стають гроші та ювелірні вироби. До більших за розміром цінностей вони, як правило, інтересу не проявляють.

“Домушники” різняться між собою за спеціалізацією. Одні, так звані “форточники”, залазять через незачинені вікна та балконні двері на перших поверхах багатоповерхівок. Інші виламують замки на вхідних дверях. Є й такі, що користуються при цьому відмичками.

У ході операції “Квартира” міліція перевіряє всіх осіб, раніше судимих за скоєння квартирних крадіжок, осіб кавказької національності, які проживають на Закарпатті, а також місця можливої скупівлі краденого: ломбарди, ювелірні майстерні, магазини тощо. Лише за перші три дні операції, за словами начальника карного розшуку, було розкрито 17 квартирних крадіжок. Зокрема, викрадення 50 тисяч гривень із монастиря в Хусті. Викрито загалом 20 злодіїв, серед яких двоє, що перебували в розшуку за скоєні раніше злочини. Із цих двадцяти “домушників” кожен четвертий–раніше судимий, в тому числі й за скоєння квартирних крадіжок.

Володимир ПАВЛЮХ, ВЗГ ГУМВС України в Закарпатській області