В Ужгороді радилися, на які гранти ЄС може претендувати Закарпаття

У четвер, 5 серпня, у Закарпатській обласній державній адміністрації відбулася нарада, де розглядалися питання розробки та участі в грантових проектах Євросоюзу.
Закарпаття представляв заступник голови облдержадміністрації Володимир Гоблик, Угорщину – менеджери кластерних проектів Іван Шолкаі та Ласло Добош, Румунію – професор Гаврил Ардельян.

Іван Шолкаї повідомив: Євросоюз пропонує кілька грантових проектів, до яких можуть спільно долучитися Угорщина, Словаччина, Румунія та Україна. Серед пропозицій – створення регіонального профілактичного центру запобігання онкологічних захворювань, підготовка дієтологів для туристичних велнес-центрів, відкриття центрів, будників опіки для людей похилого віку,  організація освітнього проекту для підвищення кваліфікації спеціалістів у різних галузях економіки та ряд інших. Вартість цих проектів від 100 тисяч до  2,5 мільйонів євро. При цьому 80 відсотків затрат фінансуватиметься коштом Євросоюзу, по 5 – Румунією та Угорщиною, ще 10 – Україною.

– Кілька проектів можливо втілити в життя спільно, сусідніми регіонами – Закарпаттям, Мішкольцем та Сату-Маре. Необхідно визначити пропозиції, які  нас зацікавлять, розробити проекти, і подати заявки в Євросоюз. Це перший крок. Після цього створимо робочі групи, які й будуть займатися їхньою реалізацією, – констатував менеджер кластерних проектів Іван Шолкаї.

Представники закарпатської частини переговорів відзначили, що першочергово область зацікавлена в створенні регіонального профілактичного центру онкологічних захворювань. Вартість цього проекту – півмільйона євро. В його рамках передбачається підготовка спеціалістів, придбання сучасного обладнання. Також доцільно долучитися й до проекту з підвищення кваліфікації дієтологів туристичних центрів.

– Закарпаття має значний досвід в розробці та реалізації спільних з Євросоюзом грантових проектів. Нинішні пропозиції не менш цікаві за попередні, адже  вони стосуються покращення медичного обслуговування населення. Область обов’язково долучиться до їхнього втілення,  – резюмував заступник голови облдержадміністрації Володимир Гоблик.

Прес-центр ОДА