Закарпатці входили до транснаціонального угрупування “чорних трансплантологів”

Українські правоохоронці припинили діяльність транснаціонального угрупування «чорних трансплантологів», у роботі якого брали участь українські хірурги із Національного інституту хірургії і трансплантології ім. Шалімова. Департамент у боротьбі з кіберзлочинністю і торгівлею людьми МВС України спільно з Держприкордонслужбою викрив діяльність транснаціонального угрупування, яке працювало близько трьох років, вербуючи громадян України, Росії, Молдови, Білорусі та Узбекистану і перевозячи їх до Азербайджану і Еквадору для трансплантації органів реципієнтам із Ізраїлю, пише “Інтерфакс-Україна”.

За словами начальника департаменту у боротьбі з кіберзлочинністю і торгівлею людьми МВС України Юрія Кучера, до складу злочинної групи входило 12 чоловік, а очолював організацію ізраїльський громадянин.

“У цій схемі було задіяно четверо провідних лікарів однієї із київських клінік – інституту Шалімова”, – заявив він.

Встановлено, що донорами були приблизно 50 чоловік. Наразі заарештовано чотирьох активних учасників угрупування.

Пошуком донорів, а ними, як правило, ставали малозабезпечені громадяни, займалися 7 вербувальників – жителі Київської, Одеської, Закарпатської і Запорізької областей. Вони розміщували оголошення в Інтернеті і після підбору донорів здавання аналізів проходила в Інституті ім. Шалімова, а організатор угрупування, громадянин Ізраїлю, підбирав людей, які потребують пересадки органів.

Більшість донорів – здорові жінки від 18 до 25 років.

Потім донори через аеропорт “Бориспіль” виїжджали за кордон. Операції з пересадки нирки проводилися в основному в Азербайджані, а також в Еквадорі (білоруським громадянам).

Кілька операцій було зроблено у самому Інституті ім. Шалімова.

“Встановлено до 50 донорів, кожен із яких отримував за продаж своєї нирки $10 тис. Реципієнтам такі операції обходилися у $100-150 тис”, – зазначив Кучер. За кожну операцію українські хірурги отримували від $15 до 20 тис.

Загальний об’єм коштів цього злочинного бізнесу складав майже $18 млн на рік. Члени угрупування заробили понад $40 млн. Вони були затримані “на гарячому” у Києві під час проведення операції.

Кучер уточнив, що на етапі документування цих злочинів були і заяви самих донорів, які виступають у справі як потерпілі. Зараз вони дають пояснення.

Він акцентував увагу на тому, що у цієї кримінальної справи, яка розслідується за ч.2 ст.149 КК (торгівля людьми), є перспективи розслідування і передання до суду.

ForUm