В Ужгороді говорили про “революційні” зміни в Законі України “Про акціонерні товариства”

На ринку цінних паперів неабияке напруження. Закон «Про акціонерні товариства» зобов’язав усі АТ перереєструвати тип товариства та вже в жовтні перейти з документарної форми випуску цінних паперів на бездокументарну. Нинішні ВАТ і ЗАТ невдовзі мають стати ПРАТ (приватними товариствами, де менше 100 акціонерів) та ПАТ (публічними товариствами, де понад 100 акціонерів).
На Закарпатті нині є 275 акціонерних товариств, 23 АТ в Ужгороді. Для  їхнього переоформлення згідно з вимогами закону треба буде витратити щонайменше по 200—300 тис. грн., а це для переважної більшості непосильний тягар, що поставить окремі товариства на межу банкрутства.

На думку голови правління ТВ АППУ Марти Волощук, така ситуація з акціонерними товариствами, по суті, грає проти малого і середнього бізнесу, а у близько ста тисяч людей перспектива піти з простягнутою рукою.

Гендиректор ВАТ “Ужгородський Турбогаз”, депутат облради  Михайло Качур, на  заводі якого 2,5 тис. акціонерів, також вважає, що безболісним цей процес не буде навіть для металургійних комбінатів. І хоч наміри закону благі: впорядкувати ринок цінних паперів, надати йому європейських рис, відповідності з міжнародними зобов’язаннями України, однак у Франції, наприклад, процес впровадження бездокументарної форми існування акцій тривав 20 років, а Україна нині перебуває у стані фінансово-економічної кризи.

Тому голова Організації роботодавців м. Ужгорода Іван Ключевський звернувся до голови Верховної Ради з проханням дозволити акціонерним товариствам, створеним у процесі приватизації, існування цінних паперів АТ як у бездокументарній, так і в документарній формах та продовжити термін впровадження цього закону до 2020 року. Звернення Закарпатської облради були направлені до Адміністрації Президента та Держкомісії з цінних паперів і фондового ринку й навіть є відповідь з Києва, що парламент розгляне питання на своїй сесії у вересні.

Сlipnews.info