Закарпатська влада посилить контроль за заходами з попередження виникнення пожеж у лісових масивах

Питання підвищення рівня пожежної безпеки в лісових масивах Закарпатської області стало предметом наради при голові облдержадміністрації, яка відбулася у п’ятницю, 6 серпня. Участь у ній взяли очільники МНС, правоохоронних структур, начальники управлінь, голови райдержадміністрації.
Насамперед Олександр Ледида повідомив, що вчора під головуванням Президента України Віктора Януковича відбулося екстрене засідання РНБОУ за участі “губернаторів” та міністрів. “Питання, що розглядалися – дуже важливі, адже маємо теплові рекорди протягом тривалого часу. В Чернігівській, Черкаській та Дніпропетровській областях фіксуються лісові пожежі. На щастя, в нас ситуація трохи інша: були дощі, температурний режим в останні дні покращився. Але узабезпечити ліси від вогню – нині головне питання”, –  зауважив Олександр Ледида. Керівник краю повідомив, що Кабмін у терміновому порядку утворив оперативний протипожежний штаб. Відповідний штаб розпорядженням голови облдержадміністрації створено у п’ятницю і на Закарпатті.

“Від виконавчої влади в області вимагається злагоджена і ефективна робота. Ставлю завдання – мобілізувати всі наявні сили та ресурси для забезпечення упередження пожеж, в першу чергу в лісових масивах”, – резюмував керівник краю. Олександр Ледида наголосив, що на Закарпатті загорання лісу, особливо хвойного в горах – явище дуже небезпечне, адже  лісові площі в області дуже значні. В цьому контексті є проблема – подекуди відсутні лісові дороги, по яких можна доїхати пожежникам. У 2006-2007 році побудовано чимало доріг, але їх кількість дуже різниться від необхідного. “Багато доріг захаращені. Тут необхідно навести лад, при чому в найкоротший термін”, – звернувся Олександр Ледида до в. о. начальника управління лісового та мисливського господарства.

Начальник головного управління МНС в Закарпатській області Мирослав Щербей  поінформував про превентивні заходи, що здійснюються задля недопущення лісових пожеж. Зокрема, створено запаси паливно-мастильних матеріалів для забезпечення додаткових сил і засобів; постійно проводяться рейдові перевірки щодо дотримання відпочиваючими у лісових масивах вимог пожежної безпеки; організовано роз’яснювальну роботу з населенням через засоби масової інформації щодо небезпеки перебування в лісовій зоні у пожежонебезпечний період тощо.

“До ліквідації ймовірних лісових пожеж можливо буде задіяти 430 спеціалістів МНС, 96 одиниць техніки, в тому числі й вертоліт”, – зауважив Мирослав Щербей.  Також він повідомив, що днями рятувальна служба області отримає додатково 15 тон дизпалива та 10 тон бензину.

Мирослав Щербей повідомив, що більшість пожеж в закарпатських лісах припадає на осінь. Загалом, з початку року на території області зареєстрована одна лісова пожежа, яка сталася 4 квітня поблизу селища Солотвина. Тоді згорів ліс площею 60 соток.

Начальник управління з питань надзвичайних ситуацій облдержадміністрацій Сергій Карпеченко повідомив, що нині бригади, які повинні залучатись для гасіння лісових пожеж  переведені в режим цілодобової готовності. Також в  області проводяться заходи щодо забезпечення пожежної охорони необхідною технікою, засобами пожежегасіння. Для утримання пожежної охорони у місцевих бюджетах  передбачено виділити 3 мільйони 200 тисяч гривень.

За результатами наради голова облдержадміністрації Олександр Ледида видав розпорядження “Про заходи із підвищення рівня пожежної безпеки на території області”. Зокрема, створено оперативний штаб з координації заходів щодо мінімізації можливих негативних наслідків надзвичайних ситуацій, пов’язаних з пожежною небезпекою, який очолив начальник ГУ МНС в Закарпатській області Мирослав Щербей. Відповідно в районах і містах теж передбачено створення штабів. Серед попереджувальних заходів заплановано обмежити, у період високого ступеню пожежної небезпеки,  відвідування громадянами лісових масивів; заборонити випалювання стерні, бур’янів, смітників, сухої трави тощо; забезпечити цілодобовий контроль за охороною та захистом лісів. Рятувальній службі області доручено проводити цілодобового моніторингу пожежної обстановки на території області. Також еменесники  мають підготувати до розгортання пересувний пункт управління на випадок екстрених ситуацій.

Прес-центр ОДА