Site icon zakarpatpost.net

Закарпаття: У Мукачеві за “круглим столом” обговорили проект Податкового кодексу

У рамках всенародного обговорення проекту Податкового кодексу   6 серпня ц.р. у Мукачеві за «круглим столом» (у залі райдержадміністрації) обговорювали цей документ з представниками бізнесу, громадських організацій, аудиторських фірм, органів місцевого самоврядування, підприємствами – імпортерами та експортерами.
Заступник голови ДПА у Закарпатській області Віталій Кричко зауважив, що податкове законодавство налічує сотні документів, у яких важко розібратися не тільки суб’єктам господарювання, а й фахівцям. Майже у всіх галузях права відносини впорядковані, тож прийняття Податкового кодексу, який би теж систематизував відносини у цій важливій сфері, є  необхідним.

Начальник відділу масово-роз’яснювальної роботи та звернень громадян ДПА в області Єва Мойшевич, презентуючи проект Податкового кодексу, відзначила, що основна ідея кодексу – зібрати в один законодавчий документ все податкове законодавство. Доопрацьований проект Податкового кодексу визначає вичерпний перелік податків і зборів, які справляються в Україні, порядок їх адміністрування, платників податків і зборів, їх права та обов’язки. Є.Мойшевич також акцентувала увагу на передбачених у проекті кодексу нововведеннях  щодо  основних загальнодержавних та місцевих податків.

Представники Ужгородської, Виноградівської та Чопської митниць  ознайомили присутніх з передбаченими проектом Податкового кодексу нововведеннями щодо сплати митних платежів,  удосконаленні адміністрування цих платежів, наближення визначень до міжнародних угод і Конвенцій, запровадження податкових векселів при ввезенні основних засобів, які не виробляються в Україні, тощо.

Присутні активно обговорювали запропоновані новації, висловлювали свої зауваження і пропозиції. Найбільше запитань викликали зміни щодо спрощеної системи оподаткування. Поряд з рядом позитивних змін у застосуванні спрощеної системи оподаткування збільшення обсягу виручки для юридичних осіб до 2 млн. грн., виключення із заборонених видів діяльності бухгалтерських, правових, аудиторських послуг, підприємці  вважають недоцільним зменшення обсягу виручки  для фізичних осіб до 300 тис. грн., запровадження обов’язковості зберігання первинних документів з придання товарів, застосування реєстраторів розрахункових операцій тощо.

Зважаючи на зменшення кількості місцевих податків, громади очікують зменшення надходжень до місцевих бюджетів, а це означає, що необхідно шукати інші джерела надходжень. Тому, вважають підприємці, на часі – запровадження податку на нерухомість, який став би стабільним джерелом доходів місцевого бюджету тієї громади, де розташована нерухомість.

Відділ масово-роз’яснювальної роботи та звернень громадян ДПА у Закарпатській області

Exit mobile version