Чи є життя після «Нової хвилі»?

«Цирк уехал, клоуны остались». Якщо «Нова хвиля» закінчилась, артисти з латвійського курортного містечка нікуди не ділись.  Людей поменшало у разів 5, але Юрмала розклеєна концертними афішами до кінця жовтня. Лайма Вайкуле, Борис Моїсєєв, Валерій Меладзе, Надія Бабкіна та інші, запрошують усіх на свої сольні концерти. І як не дивно, збирають повні зали.

Хоча місцеві жителі настільки звикли до зіркового оточення, що дефілювання артистів вулицею Йомас залишається непоміченим.

Трохи незвично ходити напівпорожнім містом, але вже можна відрізнити місцевих жителів від гостей. Наприклад, на пляжі крикливі та дуже голосно розмовляють лише приїжджі. Юрмальчани, чи як їх правильно називати, приходять до моря після роботи вже ввечері.

«Не сезон» розпочинається десь з середини осені. І готелі одразу у два рази менше коштують, та й дихається легше. А взимку взагалі настає повна тиша. Хоча тут дуже розвинений лижний спорт та відкриваються спеціальні площадки. Місцеві жителі жартують, якщо взимку пробігтись голим – тебе ніхто не помітить:)

17 фактів про латвійську Юрмалу

1. У школах немає так званих батьківських зборів. Учня з батьками запрошують на шкільний консиліум. Там у індивідуальному порядку вони спілкуються із вчителями.

2. У паспорті записують колір очей(!), а на військових посвідченнях ще й зріст власника документа.

3. Жінки постійно ходять на підборах. За своєю природою вони стрункі, але маленькі чи середні підбори додають образу витонченості. Побачити у балетках можна лише зовсім юних дівчат.

4. Чоловіки підтягнуті та спортивні. Можливо на це впливає пересування на велосипедах. Звичайно, сказати, що вони не п’ють чи не курять не варто, але вони слідкують за своїм здоров’ям і це однозначно. І навіть чоловіки яким «за 50», на пляжі можуть спокійно конкурувати з приїжджими 20-25 річними хлопцями.

5. У Юрмалі молодь не знає російської. Хоча старше покоління без проблем розуміє цю мову. І як не дивно, батьки наполягають, щоб діти вчили не лише англійську, але й російську.

6. Вони дуже люблять свою країну. Будь-який замок прирівнюється до архітектурного пам’ятника. І до будь-якого національного свята ставляться з повагою, і відзначають його за усіма традиціями.

7. Для них сім’я на першому місці. Так, вони знають як заробляти гроші, але зайві хвилини готові провести лише поруч із родиною.

8. Спокійне відношення до зірок. Не те, що вони нікого не знають чи не впізнають, просто тут як раз і проявляється прибалтійська прохолода та спокійне ставлення до різних ситуацій. І почути на лавочках обговорення вічної теми пліткарок «Кіркоров-Пугачова-Галкін» – просто неможливо.

9. Аби зайнятись будь-якою діяльністю, потрібно мати спеціальні сертифікати. Навіть працювати охоронцем без такого папірця неможливо. Так, закони тут дуже суворі.

10. До речі, до недавнього часу усім пенсіонерам заборонялось працювати. Якщо вже пішов на заслужений відпочинок, то будь ласка відпочивай. Але нещодавно ця заборона була знята.

11. Жителі Латвії дуже люблять собак. Звичайно і до них докотилась любов до маленьких песиків, що від сильного шуму непритомніють, але більшість все ж таки віддає перевагу собакам, які більші за кота.

12. Латвійській лат найдорожча валюта в Європі. 1 лат = 14 гривень. Також іноді до різних свят випускають обмеженою кількістю монети по 1 лату. Невеличку колекцію мені і довелось побачити. Зараз курсує по країні 1 лат «з рибкою».

13. Спілкування на «ти» – це ознака довіри, дружнього ставлення та поваги. На «ви» називають лише людей похилого віку, всі інші використовують англійську систему значення «you».

14. Якщо ви вирішите купувати будиночок в Юрмалі, то вам доведеться його відреставрувати та зберегти таким, яким ви його купили. Маленькі вікна та високі вузькі дахи – це головні елементи архітектури міста.

15. Пляж не має огорожі, тому тут можна гуляти і спокійно пройтись стільки, скільки зможете.

16. Найбільші бронзові скульптури Юрмали – черепаха біля моря та глобус біля вулиці Йомас. Якщо у вас немає хоча б однієї такої фотографії – ви не були у Юрмалі.

17. Сюди хочеться повернутись:)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Марія Бірюкова, Фото автора

24tv.com.ua