Марта Волощук: Сьогодні податкова система України перебуває на 181 місці серед 183 країн…

17 червня 2010 року Верховна Рада України прийняла в першому читанні проект Податкового кодексу України, запропонований Кабінетом Міністрів України. Податковий кодекс України покликаний забезпечити стабільність податкової системи України. Однак фінансисти, політики та підприємці почали висловлювати численні коментарі до окремих пунктів доленосного документа. Фахівці наполягають на тому, що цей документ, у такому вигляді, який є на сьогодні затвердити не можливо.

Саме тому, проект Податкового кодексу, за ініціативою президента був винесений на всенародне обговорення. З цього приводу ми вирішили почути думку висококваліфікованого спеціаліста, голови Ради територіальних відділень асоціації платників податків України в Закарпатській області Марти Волощук.

Марто Гнатівно, сьогодні у державі проект Податкового кодексу набув неочікуваного резонансу. Фінансисти, податківці, депутати, підприємці по всій Україні висловлюють свої зауваження з приводу цього документа. Прокоментуйте вашу позицію щодо Податкового кодексу?

– Я збирала податки 40 років, зараз я захищаю права платників податків уже 6 років, і я дуже довго чекала цей кодекс. Я вважаю, що кодекс потрібен, хоча би для того, щоб стабілізувати законодавство, адже найбільше змін вноситься у нас саме у податкове законодавство. Якщо приймуть цей Податковий кодекс, то хоча би на 5 років у нього не повинні вноситися зміни.

Чи можна, на вашу думку, сподіватися на позитивні зміни у податковій сфері, після впровадження цього документу?

– Звісно можна, адже планується зменшення ставок основних податків, наприклад ставка податку на додану вартість (ПДВ) на сьогодні 20%, а планується 17%, податок на прибуток – базова ставка 25%, планується 20%, але, як завжди, в хорошому є погане, бо планується зменшувати податки поступово протягом пяти років. Тому ми внесли пропозицію не чекати 5 років, а вже з 1 січня 2011 р. впровадити нові податки. Крім того зменшено кількість самих податків. На сьогодні їх 42: 28 загальнодержавних, 14 місцевих, залишили 19 загальнодержавних і 4 місцевих.

Як ви можете оцінити зустріч у міській раді, на скільки вдало і результативно минуло обговорення?

Я цілком задоволена сьогоднішнім обговоренням, воно пройшло на належному рівні, аудиторія була добре підготовлена, що дозволило нам вести конструктивний діалог. Насправді дуже важко всім догодити і це не можливо, але, я вважаю, що головне аби хоча б пятірка наших пропозицій була врахована. Адже наша податкова система сьогодні на 181 місці серед 183 країн за оцінкою міжнародних експертів, – це не прозорість! А так хочеться, щоби наш кодекс був відвертим, чесним та щирим.