На Закарпатті масова епідемія гепатиту загрожує райцентру Перечину

Після витрачених 6 мільйонів гривень на нові водозабірні системи у 2004 році, Перечин опинився на межі епідемії, пов’язаної із перебоями водопостачання.
Початок останнього місяця літа жителі міста Перечин зустріли з неабиякими господарськими проблемами. Проте, як виявилось, відключення електроенергії через несплату – це був лише початок величезного лиха, яке може трапитись у найближчий час.

Станом на сьогоднішній день з діагнозом Боткіна в Перечинській лікарні госпіталізовано вже 23 чоловіка і з кожним днем  кількість хворих зростає.

Як стало відомо з надійних джерел, що наближені до санепідеміологічної станції міста, Перечинський район на межі епідемії хвороби Боткіна. Днями в місцевих ЗМІ вже були повідомлення про раптові спалахи «жовтухи» в Перечині, проте підстав для серйозного занепокоєння тоді не було. Зараз же проблема набула серйозних масштабів. Щодня фіксуються нові випадки захворювання «жовтухою».

Нагадаємо, що 27 липня в черговий раз Перечинський РЕМ відключив електроенергію у водопостачальних системах міста через величезний борг міського управління у 250 тисяч гривень. Це призвело до відключення водопостачання по місту, а також не могли адекватно працювати водоочисні споруди. За словами епідеміологів, саме останній фактор і міг стати загрозою здоров’я мешканців Перечинського району, оскільки погана очистка води могла стати джерелом інфекції Боткіна, на яку сьогодні захворіло вже кілька десятків перечинців. Під загрозою закриття опинилися районна лікарня, та інші районні заклади.

Побувавши на місці подій, журналісти дізналися, що комунальні підприємства Перечина на межі економічного колапсу. Міська влада боргує комунальникам зарплату за 6 місяців.

З цієї причини звільнилися десятки кваліфікованих спеціалістів. На комунальних підприємствах залишилися працювати, майже виключно, одні пенсіонери. А ті спеціалісти, які спробували звернути увагу міського голови на справжні причини виникнення проблеми з водопостачанням, були звільнені Мирославою Гуранич і відстоюють тепер свої права у судах. Водоочисні та водозабірні системи працюють в аварійному режимі. Через сотні проривів у загальній системі водопостачання доводиться підтримувати граничний тиск у водопровідній мережі, що загрожує новими аваріями.

Цікавим є той факт, що у 2004-2005 році на нові водозабірні споруди для перечинців з державного бюджету було витрачено більше 6 мільйонів. Однак питання його введення у експлуатацію чомусь зависло у повітрі.

Теперішній міський голова Перечина Мирослава Гуранич, вже не бачить вирішення даної проблеми без допомоги обласного керівництва та виділення додаткових асигнувань із держбюджету. Однак, на справедливе зауваження голови Закарпатської ОДА Олександра Ледиди, про те, що за ситуацію з водопостачанням в районному центрі в першу чергу відповідає міський голова, якого вибирала громада, Мирослава Гуранич відреагувала агресивно: «…голова обласної адміністрації не об’єктивно сьогодні розглядає ситуацію, яка склалася в нашому місті», – заявила вона.

Підсумовуючи ситуацію довкола проблем із водопостачанням перечинців у автора склалася суб’єктивна думка, що міське керівництво  зіткнулось з проблемою, яку навряд чи зможе самостійно вирішити найближчого часу, у зв’язку саме з професійною невідповідністю.

Список прихильників міського голови напередодні місцевих виборів серйозно порідшав. А один із найактивніших членів команди Мирослави Гуранич – Т. Іполлітов вже знаходиться в слідчому ізоляторі за підозрою у нецільовому використанні 220 тисяч гривень. Цікаво, що майже цю суму заборгувала міська влада за послуги електропостачання.

Враховуючи загальну соціально-економічну ситуацію яка склалася у Перечині, залишається під питанням і те, чи  підтримає цього разу балогівська партія «ЄЦ» на місцевих виборах свого кандидата Мирославу Гуранич так же активно як на минулих, особливо після таких серйозних промахів у вирішенні господарських проблем в районному центрі Закарпаття.

Після того, як журналісти побували на місці події  щоб ознайомитися із ситуацією, за вказівкою М. Гуранич, начальник місцевого КП «Комунальник» не вигадав нічого розумнішого, ніж звернутися до органів міліції  з вимогою притягнення до відповідальності «за проникнення на територію водоочисних споруд».

То чи потрібна допомога Перечину та чи варто замовчувати про проблему до початку масової епідемії гепатиту, також поки що з дій міської влади залишається незрозумілим.

Наразі ведеться засідання епідеміологічної комісії стосовно закриття на карантин дитячих садочків та закладів освіти. Сама ж інформація стосовно епідемії не розповсюджується через політичні перипетії діючої міської влади та колишнього міського голови Перечина Івана Погоріляка.

Сlipnews.info