Головний “радівець” Закарпаття розповів, як край прийматиме міжнародний форум щодо сталого розвитку Карпат

Як повідомлялось, 8-10 вересня 2010 року в м.Ужгороді відбудеться міжнародна науково-практична конференція “Сталий розвиток Карпат та інших гірських регіонів Європи». Про те, як проходить підготовка до цього поважного форуму, ми попросили розповісти співголову оргкомітету – голову обласної ради та ради МА «Карпатський Єврорегіон», члена постійної делегації України в Конгресі місцевих і регіональних влад Ради Європи Михайла Кічковського.
– Михайле Михайловичу, яким вбачається представництво на цьому важливому зібранні?

– Як зазначалось раніше, підготовка та проведення цієї конференції на контролі Кабінету МіністрівУкраїни, який ще торік прийняв розпорядження „Про підготовку та проведення міжнародної науково-практичної конференції “Сталий розвиток Карпат та інших гірських районів Європи“. Цим документом по суті підтримано на найвищому державному рівні пропозицію Закарпатської обласної ради та Закарпатської облдержадміністрації щодо проведення зазначеної конференції.

На сьогодні як на загальнодержавному, так і обласному рівнях створено організаційні комітети із представників центральних та обласних відомств, органів місцевого самоврядування, науковців, які займаються проблемами сталого розвитку Карпат.

Конференція пройде під патронатом Конгресу місцевих і регіональних влад Ради Європи та Президента України.

Її проведення конференції має не тільки загальнодержавну вагу для України, а й загальноєвропейське значення. Вона покликана стати ще одним кроком інтеграції нашої держави в Європейське співтовариство. Тому представництво на ній передбачається поважним, за участі високих посадових осіб як України, так і сусідніх держав, парламентарів, керівників галузевих міністерств та керівників регіонів, дипломатичних установ, науковців та спеціалістів галузей екології і регіонального розвитку тощо.

Зокрема в її роботі візьмуть участь віце-президент Конгресу місцевих і регіональних влад Ради Європи Наталя Романова, голова Комітету з питань сталого розвитку Конгресу Гайя Доганоглу, виконавчий секретар СЕМАТ, керівник Департаменту з питань культурної спадщини, ландшафтного та просторового планування Секретаріату Ради Європи Магльон Дежант-Понс, генеральний секретар Асоціації європейських прикордонних регіонів Мартін ГІЛЕРМО, академіки Леонід Руденко і Михайло Голубець та інші високоповажні гості.

Для забезпечення підготовки та проведення міжнародної науково-практичної конференції «Сталий розвиток Карпат та інших гірських регіонів Європи» спільно з головою ОДА Олександром Ледидою ми підписали розпорядження, яким затверджено план заходів з підготовки цього важливого форуму, проведено низку нарад та інших організаційних заходів за участю керівників відповідних управлінь ОДА, науковців, фахівців. Спільно з головою ОДА дано ряд доручень, про виконання яких та проблемні питання, що потребують оперативного вирішення, відповідальні працівники інформують щопонеділка на нарадах при голові облради.

До конференції готуються фотовиставки, відеофільми, спеціальні друковані видання, різноманітні інформаційні матеріали з проблематики сталого розвитку Карпат.

– Закарпаття звичне до проведення такого рівня осяжних форумів. Тому викликає зацікавленість, що особливого буде у програмі підготовки та проведення згаданої конференції?

У ці дні, коли розпочато проведення нарад, на одній із них науковці жартома перефразували відомий вислів: «Всі дороги ведуть в Рим» на «Всі дороги екологів ведуть на Закарпаття». І це справді так. Адже на Закарпатті проведено низку заходів з тематики охорони навколишнього середовища та захисту від стихій, які не знають кордонів. Для сталого розвитку Карпат та інших гірських регіонів, як я наголошував вже неодноразово на різних рівнях, необхідна послідовна політика місцевих та регіональних влад, територіальних громад щодо здійснення ефективного еко-менеджменту, раціонального використання лісових, водних і земельних ресурсів, будівництва сучасних водоочисних споруд, забезпечення контролю за виконанням санітарних норм щодо водних джерел та підземних водоймищ, створення ефективних систем збору, утилізації і переробки побутових і виробничих відходів, а також, що не менш важливо, формування екологічної культури населення. З цією метою екологи провідних держав світу охоче відгукуються на пропозиції влади і науки Закарпаття обговорити нагальні питання щодо прогнозування та уникнення повеней і зсувів у Карпатах, які мають безпосереднє відношення до 7 держав цього єврорегіону, і до регулювання водних ресурсів, зокрема Тиси, басейн якої охоплює Україну, Словаччину, Румунію, Угорщину та Сербію, облаштування нових гідроспоруд тощо – усе те, що потрібно для відновлення екології Карпат і їх сталого розвитку. Задля майбутніх поколінь, залучивши світовий досвід з охорони природи, ми спільними зусиллями зможемо захистити Карпати – наш головний ресурс життя.

І сьогодні глибоке розуміння цього демонструє Конгрес місцевих і регіональних влад, який прийняв рішення про підготовку спеціальних Резолюції та Рекомендації щодо сталого розвитку гірських регіонів на прикладі Карпат та схвалив ідею проведення Міжнародної конференції з цього питання на теренах Закарпаття. А вона у свою чергу дасть оцінку і внесе свої пропозиції щодо напрацьованих українською делегацією проектів Резолюції та Рекомендації з даного питання, які будуть подані на розгляд Конгресу уже цієї осені. Тому для учасників конференції, окрім щільної програми пленарних засідань та круглих столів, де йтиметься про роль гірських територій Європи в умовах глобальних кліматичних змін, про правові засади вирішення соціально-економічних проблем гірських територій, захист природного середовища, удосконалення господарської діяльності в горах, транскордонне співробітництво і розвиток туризму та рекреації ми запропонуємо гостям і ряд інших цікавинок з тим, аби вони глибше відкрили для себе сучасне Закарпаття, осягнули скарбницю його історичного, культурного і духовного життя.

З цією метою готується спецвипуск номера газети «Новини Закарпаття», спеціального номера журналу «Закарпаття», відеофільму про Карпати, а також цілий ряд різного роду виставок: книжкові виставки-ярмарки з проблематики сталого розвитку Карпат, виставка-ярмарок сувенірної продукції, творів народного мистецтва, фотовиставки «Зелене золото Карпат» та «Випробування паводками» тощо. Активно працюватимуть у ці дні музейні заклади, які залюбки приймуть цілі групи. Буде також надано можливість учасникам конференції особисто побачити сім чудес світу – визначні місця Карпат, які з давніх-давен вабили шанувальників природи з інших країв, навіть, континентів.

Іван Чоповдя, прес-служба Закарпатської облради