В Ужгороді чиновниця із США поділилася досвідом управління муніципалітетами

Ділитися досвідом на міжнародному рівні завжди корисно та цікаво. Саме тому в міській раді з радістю та ентузіазмом прийняли заступника Департаменту з аналізу програмної політики і урядової підзвітності штату Флориди (США) Кетрін Макгуайєр, котра мала розповісти про щось нове в управлінні муніципалітетами…
Зустріч з гостею зі Сполучених Штатів Америки, що прибула до Закарпаття з робочим візитом стосовно покращення ефективності правління проходила у середу, 11 серпня, у великому залі ужгородської міськради. Послухати флоридянку прийшли  міські та обласні управлінці, а також представники ЗМІ. Розпочав бесіду ужгородський міський голова Сергій Ратушняк.

— Якби ваш президент став хоч на тиждень мером Ужгорода, то він з’їхав би з глузду, — жартома, але не без частки правди висловився у бік гості мер Ужгорода.

Як приклад, навів ситуацію з бюджетами обласного центру Закарпаття та будь-якого схожого американського міста.

— У США на таке місто, як Ужгород припадає у 32 рази більше благ і грошей, — каже Ратушняк. — Відповідно, і через податки цих городян формується у 32 рази більший бюджет. Це, знаєте, як їхати на різних автомобілях: на «Волзі» і «Лексусі» чи «Мерседесі».

Загалом на зустрічі було задано безліч хвилюючих запитань стосовно покращення рівня економіки, а також ефективнішого розподілу бюджету. Проте дуже непросто знайти спільну мову із людиною, чия країна живе у зовсім іншій економічній площині, ніж ми. Зокрема міський голова вже на самому початку бесіди наголосив, як важко порівнювати наші країни, адже в США середня заробітна плата – 2200 доларів в місяць, а в Україні – 250 доларів, тобто майже в 10 разів менша. Він також поділився гірким досвідом стосовно того, що за кожен облаштований сквер чи ремонт дороги в місті йому та депутатам міської ради потрібно воювати, аби вибити кошти із обласного бюджету.

Кетрін Макгуайєр зауважила, що, на її думку, робота мера – це найскладніша робота , яка стосується управління, оскільки президент – це щось далеке та недосяжне простим громадянам, а до мера кожен житель міста може звернутись зі своїми хвилюючими проблемами. Вона також розповіла, що в США є різні способи обирання міських керівників. Так, наприклад, є міста, в яких мер обирається загальними міськими виборами, в інших же населених пунктах городяни можуть обирати лише депутатів міської ради, а мера депутати обирають потім вже самі. В деяких містах Штатів влада наймає на посаду мера вузького спеціаліста з якоїсь галузі, наприклад економіки, для того, аби він розібрався з актуальними проблемами міста.

Словом, у доволі таки стихійній зустрічі задавались питання про різні сфери управління, але, знову ж таки, двом абсолютно різним країнам мало про що є вчити один одного. Бо якщо в Америці на ремонти доріг виділяються дуже великі кошти, то в Україні і доріг як таких немає – є лише дорожні покриття. Тож не зрозуміло, яким саме досвідом повинні були поділитись між собою стосовно покращення ефективності управління дві держави, що розташовано в різних площинах економічної ситуації та мають абсолютно різний менталітет громадськості. Та сподіваємось, що колись і нам буде чому повчити Америку.

Крістіна Кузьменко, Сlipnews.info