Закарпаття: На Чорній горі росте 95 сортів столового винограду

”Урожай винограду дуже слабкий. Лозу вразили одночасно біла та чорна тлі, гниль, оїдіум, мільдью. Ще й оси його доїдають, шпаки, жучки”, — розповідає Наталя Мартишинець, 62 роки, із міста Виноградів на Закарпатті.
Вона має 95 сортів столового винограду. Майже сім сотень виноградних кущів ростуть рядами на Чорній горі за містом, біля її дачного будинку.

— Потрібно позрізати вражені ягоди. Користуюся ножицями з тупими кінцями, щоб не проколоти здорові ягоди. Зрізую кожну ягідку, котру поклювали птахи або уразила хвороба. Якщо цього не зробити, за кілька днів все гроно буде хворе. І тоді його можна викидати.

Наталя Мартишинець показує два грона. Одне вразила хвороба оїдіум, інше — мільдью.

— Оїдіум виникає під час сухої, жаркої погоди. На виноградниках утворюється сірий наліт, після чого ягода розтріскується. При мільдью гроно просто засихає.

Коли гроно вичищене, вона виймає із пакета невеликий сітчастий мішечок, надягає його на виноград. Так захищає урожай від птахів і комах.

— Ягоди не задихнуться, мішки добре пропускають повітря. Ідея прийшла мені два роки тому. Закупила сітчасту тканину, знайшла вдома старі занавіски, і почала шити з них різні за розміром мішечки. Їх одягаю на грона. З ними багато клопоту: за сім годин обробляю всього чотири-п’ять кущів. Потім треба періодично розв’язувати мішки й оглядати гроно, чи знову не захворіло. Мішки одягаю за два тижні до дозрівання.

Аби швидше стиг, треба зменшити навантаження на лозу.

— Шкода зривати готове гроно і викидати. Але якщо цього не зробити і лоза буде перевантажена, виноград дозріє пізніше на тиждень. Він також любить провітрювання, тому слідкую, аби гроно не було закручене у листя.

Від гнилі Наталя Мартишинець захищає його молочною сироваткою.

— Коли виноград от-от дозріє, обприскувати хімічними препаратами його не можна. Гниль виводжу літрою свіжої сироватки, розчиненою у 5 літрах води. Скроплюю грона.

Аби ягоди були солодкими, за 10 днів до дозрівання їх варто полити розчином із 10 л води, 300 г магнію і 150 г витяжки суперфосфату. За п’ять днів процедуру повторюють. Грона швидко набирають цукристість.

Іван Урста, 66 років, із села Великі Береги Берегівського району на Закарпатті від комах захищає виноград сиропом.

— Розрізаю пластикову пляшку і косо прикріпляю до стовбура. Туди наливаю цукровий сироп, компот або дріжджову витяжку з минулорічного вина. Оси й бджоли тягнуться на запах і топляться в пляшці. Але сироп треба змінювати що три дні, бо він кисне і не приваблює комах.

Сніжана Русин, Gazeta.ua